fbpx

Få opp denne ubåten nå!

Så langt har staten brukt cirka 270 millioner kroner på kvikksølv-ubåten som ble senket utenfor Fedje. Båten ble senket i 1945 og funnet av Marinen i 2003. Den var på vei fra Tyskland til Japan med teknikere og materiell til japansk krigsindustri. U864 son den het, hadde om bord 67 tonn flytende kvikksølv i rundt 1875 stålflasker. Vraket ligger på 150 meter dyp utenfor Fedje i Hordaland og det er høyst usikkert hvor mye kvikksølv som er lekket ut allerede.

15 år etter vraket ble funnet er det fremdeles ikke besluttet hvordan den varslete miljøkatastrofen kan avverges.  Kystverket har jobbet med U864 i over ti år nå og konkluderte med 3 aktuelle alternativer for å rydde opp i vrak og kvikksølv:

Tildekking,
Heving av vraket,
Heving av kvikksølvbeholdere.

Usikkerhetsanalysen på tildekking i 2016 ga en styringsramme på cirka 440 millioner kroner eks merverdiavgift. På heving av vrak og last endte konseptvalgutredningen fra 2010/2011 på 1,15 milliarder kroner eks merverdiavgift. For heving av lasten er det snakk om 820 millioner kroner eks merverdiavgift. De 270 millioner kroner som er blitt brukt så langt gikk i all hovedsak til utredninger(120 millioner kroner) og en støttefylling for at ikke deler av vraket skal rase ut. Dette var i 2016.

Fremdeles er det ikke tatt en politisk avgjørelser om hvordan miljøkatastrofen skal forhindres og hvilken avdeling i staten som  betaler for det.

Sjømatbedriftene (NSL) er veldig bekymret på vegne av sine medlemmer. Vi mener at politikkere ikke ha lov til å vente til katastrofen har skjedd og fiskefeltene stenges på grunn av for høye miljøgifter. Vi kjenner konsekvenser og farer som følge av tungmetaller. Norges troverdighet som verdens fremste sjømatnasjon står i fare!

Andre aktuelle saker

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.