fbpx

Økokrim skal se på sjømatnæringen

Sjømatbedriftene er glad for at Økokrim fikk hovedansvaret for å komme med innspill til Politiets nasjonale trusselvurdering, PEB 4. Vi mener at det er på høy tid at Miljøkriminalitet innen fiskeriet i fremtiden ikke bare etterforskes, men også bekjempes av politiet.

Etter vårt syn ligger hovedutfordringen med kriminalitet i fiskerinæringen i at det er nesten ingen tilstedeværelse av eksekutivmyndighetene under fangst og førstehåndsomsetning av fisk. Fiskeridirektoratet kontrollerte fysisk ca. 2 % av landinger i 2017 og baserer kontrollvirksomheten hovedsakelig på egenrapportering av båter og kjøperne. Men det er en stor misforståelse å tro  at kontroll kan utføres via journaler og skjemaer. Dette skaper mye arbeid for aktørene, mens muligheten for kriminalitet ikke begrenses. Sjømatbedriftene påstår at de siste års tiltak fra Direktoratet som eksempelvis journalføringskrav gjennom hele verdikjeden i bedriftene, ikke bidro til å avdekke eventuell kriminalitet. Vi tror muligheten for tilpasning og kamuflering av kriminell virksomhet er til stede akkurat som før. Miljøkriminaliteten kan og vil tilpasse seg. Men det kreves større oppmerksomhet av de kriminelle aktører. Derimot vil noen bedrifter komme i situasjoner der de ble gjort ansvarlig for lovbrudd som alene har bakgrunn i utfyllelse av dokumenter. Mens bransjen fortsatt sliter med rykter om utbredt juks.

En av de store utfordringer er de offisielle omregningsfaktorer for fisk. Eksempelvis er omregningsfaktoren for torsk i hovedsesongen opp til 8 % feil. For fiskerne som leverer sløyd fisk betyr det en kvotebonus på tilsvarende prosent i forhold til fiskerne som leverer rund torsk.  Legger vi til at nesten alt torsk landes rund på kaien i sesongen, men seddelføres etter hodekapping og sløying, er det ikke umulig at det forekommer tilpasninger som dreier i retning miljøkriminalitet.

Fiskeridirektoratets innfallsvinkel for bekjempelse av eventuell kriminalitet med   skjemaer er feilslått og er kommet helt ut av proporsjon. Sjømatbedriftene mener bestemt at vi mangler et eget myndighetsnivå som med tilstedeværelse og fagkunnskap motarbeider kriminalitet og ryktene om det.

Fiskeridirektoratet har stor kompetanse i forvaltning, men nesten ingen kapasitet til å ivareta selve bekjempelse av kriminalitet. Fisk er en felles ressurs, og kriminalitet må bekjempes av felleskapet. Fiskeridirektoratet slik det fremstår i dag er ikke skodd for jobben!

Andre aktuelle saker

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne.   KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...

les mer
Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024 er historie, og Sjømatbedriftene vil takke alle som deltok under årets konferanse. Evalueringen er ferdig og vi er svært glade for alle gode, konstruktive og hyggelige tilbakemeldinger på hva som fungerte bra, og hva som kan gjøres bedre til neste...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.