fbpx

Isfjord på plass i nye fabrikklokaler i Orkdal

Foto: Lars Krogh er administrerende direktør i Isfjord AS

 

Isfjord Norway er nå i gang med produksjonen i sitt splitter nye foredlingsanlegg i Orkdal. Tidligere i sommer dro Sjømatbedriftene for å se på de nye lokalene hvor totalt 100 ansatte vil ha sin arbeidsplass fra august av.

Regnet plasker ned, det er 1. juli og 9 grader. Alt minner om noe helt annet en sommer, sol og varme i Trønderhovedstaden. Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert Eriksson, og organisasjonssjef, Kjetil Hestad, setter seg i bilen med kurs mot Orkdal, og Isfjord Norways splitter nye fabrikk, som i skrivende stund er man i ferd med å flytte på plass maskiner og gjøre klart for produksjonsoppstart den 5. august.

Veien frem til at fabrikken kan trykke på startknappen og maskinene være i gang med produksjon har  vært både lang og kronglete. Tidlig i 2017 bestemte fiskeforedlingsindustribedriften seg for å etablere seg i Orkdal. Etter utallige runder med Mattilsynet kom det endelige vedtaket fra tilsynet i slutten av september i 2017. Konklusjonen var klar: Isfjords etablering var i strid med to forskrifter. Mattilsynet begrunnet avslaget blant annet med nærheten til Orkla som nasjonalt laksevassdrag.

Isfjord-sjef, Lars Krogh tok kontakt med sin organi- sasjon som er Sjømatbedriftene og administrerende direktør, Robert Eriksson. Sammen satte de seg ned og utarbeidet en slagplan for hvordan man skulle klage dette inn for departementet og ikke minst hvordan man skulle gå frem for å få medhold i klagen. Sjømatbedriftene bidro videre med å få på plass møter med politisk ledelse i Nærings- og fiskeridepartementet. Sammen dro de ned til departementet for å legge frem saken både for politisk ledelse og embetsverket. Mandag 11. desember 2017 ble på mange måter den første merkedagen. Da kom svaret fra departementet: Isfjord får lov å bygge fabrikken sin i Orkdal, og Mattilsynets vedtak ble opphevet. Hadde ikke det skjedd, ville de måtte ha startet hele byggeprosessen på nytt, og da på et helt annet sted en Orkdal.

Vi fikk god hjelp fra Sjømatbedriftene med dialogen med både embetsverk og politisk ledelse i departementet. I tillegg bidro de med faglig støtte og vi høstet god nytte av både kompetansen og kontaktnettet deres. Den hjelpen de ga oss på det tidspunktet var uvurderlig for at vi kunne realisere denne fabrikken akkurat her, sier daglig leder i Isfjord, Lars Krogh.

Topp moderne fabrikklokaler
Vindusviskerne danser om kapp med sommerhitene på radioen i det bilen svinger inn på parkeringsplassen. I døren står Lars Krog og ønsker oss velkommen. Vi lar oss imponere og konstaterer: Du verden for et fabelaktig bygg du har satt opp.

Det er Orkdal kommune som er byggherre, og som vil eie lokalene. Vi har inngått en langsiktig leieavtale – en avtale som reduserer vår risiko, og kapitaltilgang, i tillegg til at vi står for driften av bygningen. I tillegg har vi sikret oss at vi kan kjøpe bygget på et senere tidspunkt, sier Lars Krogh.  Det er tydelig at man her har kommet frem til en ny og spennende modell for offentlig og privat samarbeid (OPS) når det gjelder næringsbygg.
Det er ingen hemmelighet at den måten Orkdals administrasjon og politiske ledelse har håndtert denne saken på, bidro sterkt til at vi valgte å legge fabrikken, nettopp her. Kommunen har vært helt fabelaktig, understreker Krogh.

Fabrikken består av tre bygg som er bygd sammen. Ett av disse – bygget på baksiden – er 150 meter langt og 24 meter bredt. Totalt vil grunnflata være 4 900 kvadratmeter, og det vil bli to etasjer. Men alt som omhandler produksjon, mottak og frysing, vil være på ett plan. Det vil innebære en voldsom effektiviseringsgevinst for Isfjord. I dag er nemlig produksjonen fordelt på fem plan.

Der fiskene skal fyses vil temperaturen ligge mellom 25 og 28 minusgrader. Også i produksjonslokalene vil det være forholdsvis kaldt, mellom 12 og 14 grader. De ansatte må være forberedt på å kle seg godt når de er på jobb. Det er helt avgjørende at det er så kaldt som mulig der fisken skal behandles, forteller Isfjord-sjefen.

Vegger av fiskekasser
Brukte fiskekasser i isopor befinner seg i veggene på den nye fabrikken. Fiskekassene er kvernet opp og blandet i betong, som har blitt brukt til å fylle hulrommet i veggelementene fra Con-Form. Ideen fikk Krogh selv ved en tilfeldighet.

Ny fabrikk IsfjordIsfjord fabrikken

Problemstillinga var gjenbruk av isoporen vår, og ideen kom den første gangen jeg kjøpte tre tynne isoporplater i en byggbutikk. Da jeg ble klar over hvilken pris det er på slike plater, og skjønte at all den isoporen vi har i fabrikken er verdt en formue, sier Krogh. Etter å ha brukt til sammen 1000 timer på å utvikle resepten var man klar. Veggelementene består av to tynne betongplater med armering og isoporplater mellom. Her er det også et hulrom til å fylle i betong på byggeplassen, hvor man nå altså for første gang har fylt med polybetong.

Hver dag kommer 1000 isoporkasser inn til oss med råstoff. Det tilsvarer 25 trailerlass med isopor i måneden. I dag blir denne isoporen komprimert og sent til forskjellige fabrikker i utlandet for gjenvinning, og benyttes i stor grad til råstoff i annen plastproduksjon. Da må det jo være både mer miljømessig og fornuftig at vi kan bruke den selv slik vi her har gjort, utdyper Lars Krogh.

Big-Mama
Lars Krogh viser oss stolt rundt i de nye lokalene. Mens vi går langs gangen i 2 andre etasje stopper, peker ned mot produksjonslokalene, og sier:
Der vil vi plassere «Big-mama».

Orkdal kommune har vært en sentral og god støttespiller i planlegging og utbygging av den nye fabrikken. I trappa: Adm. Dir. Lars Krogh, Isfjord AS, Prosjektleder John Anders Elvrum, Orkdal kommune og Adm. Dir. i Sjømatbedriftene Robert Eriksson.

Jeg spør – «Big-mama» hva?

Lars ler… før han forklarer: – «Big-mama» er en platefryser, faktisk verdens første i sitt slag. Her kan vi stable utallige kasser med fisk. I løpet av fire timers frysing vil fisken være klar til å lastes om bord på bilene. Det betyr at fisk vi behandler om morgenen, kan kjøres ut på ettermiddagen. Kostnaden for denne vil komme på 10-11 millioner kroner. Til gjengjeld vil den redusere våre strømkostnader med 35 prosent, sier Krogh.

Vi rusler videre gjennom lokalene. Krogh forklarer oss at man nå går fra en linje til to produksjonslinjer. Det vil bli lagt opp til to-skift. Bedriften vil femdoble sin produksjon, noe som tilsvarer at man årlig vil foredle om lag 5 000 laks og ørret. Etter å ha vandret bortover produksjonshallen kommer vil til tre helt nye og moderne maskiner i enden av lokalet.

Disse vil gi oss en helt ny hverdag. De vil gi økt effektivitet, bedre utnyttelse, og ikke minst sparte kostnader. Bare vårt forbruk av plast vil bli redusert med 35 prosent. Bare denne besparelsen alene vil dekke inn leasingkostnadene vi har på maskinene, sier han.

Ble Offisielt åpnet under Aqua-Nor
Isfjord hadde den offisielle åpningen under Aqua-Nor i  august.

Andre aktuelle saker

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.