Sporbarhetssystemet Hyper Insight lansert på Sjømatdagene 2020
Gir mindre matsvinn og matjuks: Sporbarhetssystemet Hyper Insight basert på Food Trust-plattformen til IBM ble lansert under Sjømatdagene 2020. Hyper Insight er en en effektiv og sikker system som følger sjømaten hele veien fra egg til butikk.
Hyper Insight har blitt utviklet av IBM Europa og Atea. I tillegg har Kvarøy fiskeoppdrett deltatt i pilotprosjektet. Nå vil alle aktørene i sjømatnæringa kunne bli en del av sporbarhetssystemet.
Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik poengterte på Sjømatdagene 2020 at bransjen må få på plass gode dokumentasjonssystemer som forteller alt om maten vi spiser, blant annet hvor fisken kommer fra, hva den har spist og hvor bærekraftig produksjonen har vært.
Alt dette vil bli mulig ved bruk av blokkjede-plattformen til IBM, i kombinasjon med samordning av data hentet inn av sensorer som er koblet til Internett som en del av Internet of Things-revolusjonen.
Hyper Insight er langt enklere, billigere og sikrere enn tradisjonelle sporingssystemer, hvor det ikke er uvanlig med manuell inntasting og deling av informasjon på papir.
Alf-Gøran Kvarøy i Kvarøy fiskeoppdrett mener Hyper Insight vil gjøre det lett for forbruker å få nøyaktig og sikker informasjon om matvaren.
– Vi ønsker full åpenhet til kundene våre. Hyper Insight gjør det mulig å samle inn enorme mengder data som vi kan dele med kunden. I praksis kan dette gjøres ved at kunden skanner en QR-kode og blir sendt til en nettside med relevant informasjon, fortalte Alf-Gøran Kvarøy til deltakerne på konferansen.
Denne informasjonen kan omfatte alt fra forhold der fisken kommer fra til nøyaktig næringsinnhold. Skanner du på et av Kvarøy sine produkter, blir du i tillegg presentert med bilder og artikler fra oppdrettsanlegget, presentasjon av de ansatte og en lekker coppskrifttsvideo. Kunden er et lite klikk og to sekunder unna å få vite alt om produktet som står foran i kjøledisken.
– Forbrukerne forventer i dag informasjon om pris og kalorier når man handler en matvare. Om ikke så lenge tror jeg også kunden vil forlange å se informasjon som C02-utstlippet under produksjon og frakt mens de står i butikken, sier Bob Wolpert i den amerikanske matvaregiganten Golden State Food og leder av IBM Food Trust-råd.
Bob Wolpert tror Food Trust-teknologien vil bidra til å redusere både matsvinnet (rundt en tredel av all mat som produseres, blir aldri spist) og den utbredte juksingen og feilmerkingen innen den globale matvareindustrien. Det selges for eksempel mer norsk laks i EU-land enn det eksporteres, og Kina produserer mer «Bordeaux»-vin enn Frankrike.
Kryptert blokkjedeteknologi gjør manipulering av data langt vanskeligere – og alle i hele verdikjeden er et lite klikk unna å oppdage eventuelle avvik under produksjon, transport og oppbevaring.
Andre aktuelle saker
Påmelding til Sjømatdagene 2025 er nå åpen!
Bli med på Sjømatdagene 2025 på Scandic Hell i Stjørdal! Vi har gleden av å invitere alle med interesse for sjømatnæringen til årets store begivenhet – Sjømatdagene 2025, som finner sted på Scandic Hell i Stjørdal. Programmet byr på engasjerende foredrag og rikelig...
Sjømatbedriftene: -Ber Sivertsen Ness innføre forsøksordning på sesongtilpasset MTB
Foto: Nærings- og fiskeridepartementet Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, ber politikerne om å komme på banen og innføre en prøveordning med «sesongtilpasset MTB». Han mener manglende fleksibilitet får negative konsekvenser i form av...
Sjømatbedriftene styrker laget med Adrian Jørgensen
Sjømatbedriftene styrker laget ytterligere og har ansatt Adrian Jørgensen i den nyopprettede stillingens som organisasjonsrådgiver For de aller fleste er Adrian Jørgensen kjent som artist. Han har deltatt i TV-sendte musikkonkurranser som X Factor, The Voice – Norges...
Overleverte forslag om nullutslippsteknologi til Statsråden
Foto: Johan Martin Krûger, Sjømatbedriftene Sjømatbedriftene overleverte onsdag et helhetlig forslag til forskrift og høringsuttalelse om nullutslippsteknologiordning til fiskeri og havminister Marianne Sivertsen Næss. Forslaget gir statsråden mulighet til raskt å...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.