Akvakulturnæringen må forvente hyppigere tilsyn fra Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet har varslet at de i 2020 vil prioritere innsats overfor hav- og kystbaserte virksomheter i akvakulturnæringen i form av tilsyn og veiledning om helse- miljø og sikkerhet (HMS). Arbeidstilsynet oppgir at bakgrunnen for satsing i denne næringen er at ansatte i akvakulturnæringen har et av Norges mest risikable yrker, og at faren for å skade seg og omkomme på jobb er stor.
Arbeidstilsynet viser til at årsaken til den høye ulykkesrisikoen er at ansatte i akvakulturnæringen arbeider under skiftende forhold, utsettes for harde værforhold og varierende klima, og at arbeidet betegnes som praktisk og fysisk krevende. Den teknologiske utviklingen i næringen drives blant annet frem av økonomi, fokus på ytre miljø, tildeling av utviklingskonsesjoner og bekjempelse av lakselus. Dette har ført til fremvekst av nye virksomheter som benytter seg av teknisk innovasjon, flyttbare flytende innretninger, båter og kjemikalier.
Særlige fokusområder for Arbeidstilsynets tilsyn er settefiskanlegg, landbasert oppdrett og kultivering av nye arter som eksempel rensefisk, samt tjenesteytere innen hav- og kystbasert akvakultur som ofte opererer i grenseflaten mellom landbasert og sjøbasert aktivitet.
Aktuelle tema for tilsynene vil være systematisk HMS-arbeid, herunder forebygging av arbeidsskader og arbeidsulykker, forebygging av helseskadelig kjemisk eksponering, forebygging av muskel- og skjelettplager, arbeidstid, samt organisatoriske forhold som opplæring, organisering av arbeidet og arbeidstidsordninger.
Les mer om Arbeidstilsynets tilsyn med akvakulturnæringen her:
Andre aktuelle saker
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne. KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....
Akvakulturnæringa på Vestlandet – frå «Raudt til Grønt»
Det blir åpent møte om rapporten fra "Rødt til Grønt" som er utarbeidet av HI, VI, UIS på oppdrag fra Vestland fylkeskommune. Tid: Torsdag 18. april kl. 15:00 - 17:30 (kaffi og noko å bita i frå kl. 15:00, møtestart kl. 15:30) Stad: Radisson Blu Royal Hotel...
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...
Sjømatdagene 2024
Sjømatdagene 2024 er historie, og Sjømatbedriftene vil takke alle som deltok under årets konferanse. Evalueringen er ferdig og vi er svært glade for alle gode, konstruktive og hyggelige tilbakemeldinger på hva som fungerte bra, og hva som kan gjøres bedre til neste...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.