fbpx

Arbeidsgivers styringsrett i koronasituasjonen – hvilken fleksibilitet har arbeidsgiver til å tilpasse driften i virksomheten?

Innledning
Arbeidsgivers styringsrett er arbeidsgivers rett til å ensidig organisere, lede, fordele og kontrollere arbeidet. Styringsretten er ikke lovfestet, men utviklet gjennom rettspraksis og sedvanerett. Arbeidsgivers styringsrett begrenses av arbeidstakers ansettelsesavtale, lov og tariffavtaler.

Arbeidsgiveren må alltid ha en saklig grunn til å benytte styringsretten. I tillegg må styringsretten være forholdsmessig, slik at det ikke er adgang til å kreve at den ansatte gjør oppgaver som er vesentlig forskjellig fra det arbeidet de vanligvis gjør. Dersom arbeidsgiver ønsker at arbeidstaker skal utføre arbeidsoppgaver som i stor grad avviker fra tidligere arbeidsoppgaver, må arbeidsgiver benytte endringsoppsigelse.

Utvidet styringsrett i forbindelse med koronautbruddet
Koronautbruddet vil medføre store utfordringer for næringslivet fordi situasjonen for mange virksomheter er høyst usikker og uforutsigbar. Noen virksomheter opplever kraftig svikt i omsetning, mens andre får nye oppdrag. Forholdene kan gjøre det nødvendig for arbeidsgiver å iverksette tiltak gjennom sin styringsrett for å tilrettelegge for videre drift av virksomheten. Arbeidsgiver kan ved midlertidige ekstraordinære forhold ha en utvidet styringsrett til å iverksette tiltak som innebærer at arbeidstakeren har plikt til å utføre nye eller endrede arbeidsoppgaver.

I tillegg til at arbeidsgiver kan pålegge arbeidstaker å utføre andre arbeidsoppgaver enn de vanligvis gjør, kan arbeidsgiver innenfor styringsrettens grenser blant annet iverksette nødvendige smitteverntiltak, innføre midlertidige arbeidstidsordninger og pålegge arbeidstaker å ta ut avspasering.

For mer informasjon og veiledning om rekkevidden av arbeidsgivers styringsrett i koronasituasjonen, ta kontakt med oss i Sjømatbedriftene – vi hjelper deg gjerne.

Andre aktuelle saker

Ledig stilling som markedssjef i FIAS

Ledig stilling som markedssjef i FIAS

Stillingsannonse | Fiskerinæringens Innkjøpsselskap AS – FIAS Arbeidsgiver: Fiskerinæringens Innkjøpsselskap AS - FIASStillingstittel: MarkedssjefFrist: 18.04.2021Ansettelsesform: Fast Om FIAS Fiskerinæringens Innkjøpsselskap AS ble etablert I 1994 og er et...

les mer
Tidenes beste mars ga solid kvartal for sjømateksporten

Tidenes beste mars ga solid kvartal for sjømateksporten

BILDE: Grethe Hillersøy (Norwegian Seafood Council)Pressemelding | Norges SjømatrådDato: 08.04.2021 Aldri før har verdien av norsk sjømateksport vært høyere i en mars måned enn i 2021. I årets tre første måneder eksporterte Norge sjømat for 27,7 milliarder...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.