fbpx

Sjømatbedriftene krever full stopp i prodfisk eksport.

Sjømatbedriftene krever at Fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen, trekker tilbake de midlertidige dispensasjonene som er gitt til Lerøy, MOWI, Sekkingstad og Ocean Quality. I midten av mars fikk de to største selskapene innvilget dispensasjon til å eksportere produksjonsfisk ut av Norge. Dette fikk Sjømatbedriftene til å reagerer, noe som endte opp med at man påklaget dispensasjonsvedtaket fra Mattilsynet.

-Dette er en sak vi har jobbet steinhardt med, og brukt mye tid og ressurser på de siste to ukene. Vi var raskt ute med å påklage vedtaket, men vi har ennå ikke fått behandlet klagen, i mellomtiden har Mattilsynet innvilget to nye dispensasjoner, sier en oppgitt administrerende direktør Robert Eriksson i Sjømatbedriftene.

De to andre organisasjonene Norsk Industri, og Sjømat Norge var raskt ute med å sende sine anmodninger til departementet om å innføre en generell midlertidig dispensasjonsadgang.

Eriksson har hatt møte med fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen, samt hatt samtaler med flere politikere i næringskomiteen på Stortinget, om saken. MOWI og Lerøy har begrunnet sin søknad om dispensasjon med at fisken ville bli destruert om man ikke fikk eksportert den ut, og at det ikke var ledig kapasitet blant foredlingsbedriftene i Norge til å ta unna.

-Dette er bare tull og vås fra disse selskapene. Sjømatbedriftene foretok en rask undersøkelse blant flere foredlingsbedrifter, og alle vi var i kontakt med kunne bekrefte at de hadde ledig kapasitet, og at de ikke hadde hørt ett eneste ord fra hverken MOWI eller Lerøy om de kunne bistå, sier Eriksson.

Eriksson og Sjømatbedriftene er nå glad for at statsråden har satt ned foten for at det kan innvilges nye dispensasjonssøknader. Dette innebærer at Nova Sea og Seaborn sine søknader ble stoppet av departementet.

-Det at ministeren nå har satt ned foten for å gi nye dispensasjoner må kunne oppleves som en delvis seier. Selv om vår organisasjon har jobbet hard så skal æren for at dette gjennombruddet skjedde tilskrives næringspolitikerne i Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, og Sv, som fant sammen og satte tydelige krav til statsråd Ingebrigtsen, og ikke minst makt bak kravene. Jeg tror alle i næringen har fått med seg disse partienes innsats i denne saken. Vi gir dem ros for å vise handlekraft, sier Eriksson, og fortsetter:

-Det er ingen grunn til at de gitte dispensasjonene skal få gå frem til 1. mai. Det er ledig kapasitet til å ta unna, grunnlaget for dispensasjon for å eksportere prodfisk ut av Norge er ikke til stede. Jeg forventer derfor at statsråden setter ned foten, og at vi får medhold i vår klage. Noe annet vil bare bidra til å svekke omdømmet til norsk laks ute i markedene, og rive ned merkenavnet «Seafood from Norway», avslutter Sjømatbedriftenes administrerende direktør.

Les mer om saken her

Andre aktuelle saker

Vil du delta i intervju? 

Vil du delta i intervju? 

Fiskeridirektoratet ønsker å intervjue et utvalg personer som jobber i fiskerinæringen våren 2024     Målet er å øke kunnskapen om hvilke utfordringer fiskerinæringen står ovenfor når det gjelder å følge regelverket i praksis.  Ved å delta bidrar du til...

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne.   KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.