fbpx

Trenger forutsigbare forsikringsløsninger

Korona-pandemien fører til økt usikkerhet i verdenshandelen og vi ser endringer i forbrukeradferd og transportmønster som påvirker flere markeder. De dette har gått hardest utover er restaurantsegmentet (Horeca), mens man ser en økning i dagligvare og matleveringstjenesten til hjemmet som følge av utstrakt hjemmekarantene i flere berørte markeder. Med andre ord: Vi ser en markant nedgang i fersk sjømat og en økningen for fryst og konvensjonelle produkter.

For lakseeksporten ser vi en nedgang i forrige uke i Asia på totalt 8 prosent. Riktig nok er det også en oppgang i enkeltmarkeder som Taiwan, Sør-Kore, og i Kina går det jevnt og trutt oppover.

Sjømatbedriftene deltar i flere forum med myndighetene. Formålet med dette møtepunktet er å kunne gi et så oppdatert bilde av hvordan hverdagen oppleves for bedriftene, samt på den bakgrunn diskutere tiltak som bør iverksettes for å avhjelpe på situasjonen næringen. Med utgangspunkt i de tilbakemeldinger vi har mottatt fra våre medlemsbedrifter har vår administrerende direktør i denne uken holdt høyt fokus, og spilt inn forslag til tiltak på følgende områder:

Kredittforsikring:
Vi opplever at det ene forsikringsselskapet etter det andre reduserer kredittgrensen, og øker premien. Dette bildet bekreftes også gjennom vår kontakt med forsikringsselskapene.

Dette skaper stor usikkerhet for selskapene ved at man ikke har dekning for salget. GIEK har allerede varslet at de fra 1. mai vil øke premien på alle forsikringsavtaler med 30 – 35 prosent.

Sjømatbedriftene har tatt opp denne problemstillingen med myndighetene og fått satt den på dagsorden, og at det diskuteres mulige løsninger. Det er derimot uvisst på dette tidspunktet hvordan ordningene vil se ut og når de trer i kraft. Vi registrerer at Danmark har fått på plass løsninger for sine eksportbedrifter, og EU-kommisjonen er godt i gang med å få på plass løsninger for EU.

Sjømatbedriftene mener det haster med å få på plass en ordning også for norske eksportører. Hvis ikke frykter vi at man snart kommer i en situasjon hvor selskapene må vurdere om man skal kutte aktivitet eller at man selv må bære risikoen.

Sjømatbedriftene har derfor bedt om, og blitt lovet at myndigheten i neste uke vil komme tilbake med en nærmere orientering på status i dette arbeidet.

Transportforsikring:
I helgen som gikk opplevde vi sammenbrudd i enkelte flyruter. Dette medførte at selskaper opplevde at sjømat som skulle ha blitt fraktet ut til markedene ikke kommer avgårde men blir stående igjen. Det er liten tvil om at situasjonen tilspisser seg, noe som igjen har ført til at  selskapene ikke lengre får forsikringsdekning på flyfrakt.

Sjømatbedriftene har satt problemstillingen på dagsorden og adressert utfordringene til myndighetene. Vi har bedt om at man også på dette området ser på ordninger som kan bidra til å dekke opp denne risikoen. Alternativet kan fort bli at leveranser stopper opp.

Andre aktuelle saker

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne.   KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...

les mer
Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024 er historie, og Sjømatbedriftene vil takke alle som deltok under årets konferanse. Evalueringen er ferdig og vi er svært glade for alle gode, konstruktive og hyggelige tilbakemeldinger på hva som fungerte bra, og hva som kan gjøres bedre til neste...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.