fbpx

App mot sjøplast.

App mot plast

En app på mobilen hvor folk kan samle plastsøppel langs strendene, registrere funnstedet og få et lite honorar når avfallet leveres til en lokal miljøstasjon – det var forretningsideen til ungdomsbedriften som fire jenter på Stranda vidaregåande skule startet i fjor.

Nå er Plastic Mission blitt til aksjeselskap fordi suksessen har økt omsetningen til mer enn 140 000 kroner, som er taket for hva en ungdomsbedrift kan ha før virksomheten må registrere seg som AS i Brønnøysundregistrene. Appen er så godt som ferdigutvikling og blir offisieltlansert når Google har godkjent den – forhåpentligvis før norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter 7.- 8. mai.

De er blitt bedriftseiere – Hannah Olin Muri, Goda Tkacenkaite, Julie Helena Aklestad og Tuva Kristine Brandli Korsnes. De er alle bosatt i Stranda kommune på Sunnmøre og eier hver 25 prosent av Plastic Mission AS hvor faglærer Ole Hjellegjerde er styreleder. Jentene er avgangselever og har gått i samme klassemed studiespesialisering, språk, samfunnsfag og økonomi.

Det er ikke første gang de foretaksomme jentene prøver seg med app. I forfjor fikk den samme gruppen utviklet appen «Ibsen Hellesylt» hvor turister kunne bli bedre kjent med attraktive besøksmål i Hellesylt,bygdesenteret mellom Stranda og Geiranger. Den ble så vellykket at Stranda kommune overtok appen og i dag drifter den. Jentene har fått opplæring i dataprogrammering, men står selv ikke for den tekniske biten. Der har de fått hjelp av multimedieutvikler Wegard Alm i Oslo og IT-konsulent Per Ola Sæther i Sykkylven. Faglærer Ole Hjellegjerde har bakgrunn fra næringslivet og har også vært jentene til hjelp overfor eksterne bedrifter.

Samarbeidspartnere i næringslivet har bidratt med mentorer for å rådgi jentene. Økonomien i prosjektet ligger i samarbeidet med en lang rekke bedrifter med tilknytning til hav og mat, særlig i oppdrettsnæringen. Sjømatbedriftene er med – og det er også Rosenborg Ballklubb. Inntektene fra sponsorene har finansiert utviklingskostnadene og den bonusen på 50 kroner som plastplukkerne får ved innlevering til en miljøstasjon. Jentene håper imidlertid at mange for den gode saks skyld heller lar 50-lappen gå til drift og videreutvikling av appen fremfor å innkassere den som plastfinnerlønn.

Det er lagt vekt på å gjøre appen enkel og brukervennlig. Den enkelte brukeren registrerer seg og laster ned appen på mobilen. Når en samler plastavfall som havet har brakt inn til strendene, registreres dette i appen via et bilde som tas når det plukkes søppel. Appen gir GPS-koordinatene til hvor plasten er funnet.

Dette bidrar til å skape en god statistikk over hva slags områder som er ryddet. Appen lister også opp aktuelle miljøstasjoner med nyttig informasjon om hvor plastavfallet kan innleveres.

Jentene har introdusert Plastic Mission AS i Oslo, Bergen, Trondheim og Ålesund for mulige samarbeidspartnere, og er glad for den store interessen som bedrifter i sjømatmiljøet har vist. De har imidlertid plass til flere støttespillere som ser seg tjent med å bidra til enda sterkere folkelig engasjement for et bedre havmiljø. Her kan i utgangspunktet alle delta fordi så godt som alle nå for tiden har mobiltelefon.

De fire jentene håper at ikke minst mange organisasjoner får sine medlemmer til å være med. Jentenes samarbeidspartnere kan i så fall øremerke sine bidrag til plastsamlende lokale organisasjoner via Plastic Mission AS.

Strinda Vgs

Det er et tydelig engasjement for vern av naturmiljøet som ligger i bunnen for jentenes bedriftsetablering. Det er dette som sammen med sunnmørsk pågangsmot og skapertrang har utviklet Plastic Mission AS.

Jentene har planene klare for videre utdanning. Hannah Muri (informasjons- og kontaktansvarlig) i bedriften) vil studere innovasjon og ledelse i Ålesund, Julie Aklestad (personalansvarlig) vil bli sykepleier og jordmor, Goda Tkacenkaite (produktansvarlig) ønsker å studere jus i Molde mens Tuva Kristine Brandli Korsnes (daglig leder) vil studere engelsk ved NTNU og bli lektor.

De håper etter hvert at bedriften vil utvikle seg og blomstre opp til å skape en nasjonal bølge av plastplukkere i alle aldre.

Andre aktuelle saker

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne.   KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...

les mer
Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024 er historie, og Sjømatbedriftene vil takke alle som deltok under årets konferanse. Evalueringen er ferdig og vi er svært glade for alle gode, konstruktive og hyggelige tilbakemeldinger på hva som fungerte bra, og hva som kan gjøres bedre til neste...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.