
NM I SJØMAT 2026
Konkurransen arrangeres annet hvert år og forrige konkurranse ble gjennomført i 2024. I forrige mesterskap deltok 23 bedrifter fra hele landet med 145 ulike produkt. Norgesmesterskapet i 2026 blir arrangert i uke 7 (mandag. 9. februar til torsdag 12. februar). Konkurransen blir gjennomført hos vår samarbeidspartner NTNU Institutt for bioteknologi og matvitenskap i Trondheim.
Konkurransen
Norgesmesterskapet arrangeres av Sjømatbedriftene i samarbeid med NTNU Institutt for bioteknologi og matvitenskap for alle godkjente norske produsenter. Konkurransen er en handelsvarekonkurranse og de innsendte produktene skal representere bedriftens handelsvare. Arrangøren forbeholder seg retten til å innhente produktprøver ute i markedet til sammenligning. NM i sjømat 2026 vil bestå av en fagjury med flere dommere som vil bedømme sjømatprodukter og som vil kåre vinnerne i hver enkelt produktklasse. Produktene blir presentert anonymt til fagdommerne og alle deltagende produkt blir bedømt etter en karakterskala og med der følgende kriterier blir vedlagt: Produktets utseende (er det appetittlig eller er det avvik en ikke forventer i produkter av den typen), lukt, smak og konsistens.
Produktklassene
Produktklasser for håndverk
215354_2e706e-e0>
|
|---|
| 215354_b438df-51> |
| 215354_356298-49> |
| 215354_aa56c6-fc> |
| 215354_34a8fe-a6> |
| 215354_5d7cd7-46> |
Produktklasser for håndverksbedrifter
215354_fe0427-30>
|
|---|
| 215354_55fe4c-f5> |
| 215354_2b2ba0-28> |
| 215354_827dc3-73> |
| 215354_cf57d9-72> |
| 215354_3b2587-70> |
Produktklasser for industribedrifter
215354_cfecad-b2>
|
|---|
| 215354_337a2c-6a> |
| 215354_bb7a63-65> |
| 215354_06d2a1-24> |
| 215354_c12ebf-ce> |
| 215354_67c2cc-a5> |
Kriteriet for åpen klasse er at produktet må være røkt, gravet eller marinert laks eller regnbueørret. Det må være beregnet på konsum uten videre bearbeiding (varmebehandling eller lignende). Pateer, kaker eller andre farseprodukter vil ikke falle inn i denne klassen. Videre må det dokumenteres at produktet i dag er en handelsvare.
Premieutdelingen vil gjennomføres i samarbeid med Oi! Mat og Drikke AS i Trondheim som også gjennomfører Norway Seafood festival som er 21. – 22. mars 2026. Mer informasjon om premieutdelingen vil komme.
Innsending av produkter
Innsending av kaldrøkt laks, kaldrøkt ørret, varmrøkt laks, gravet laks og åpen klasse.
Produktene skal pakkes i handelsemballasje slik de omsettes.
Det må sendes inn en hel, ikke oppskåret, sider på 1,5 kg i de klasser en ønsker å delta i. Sidene skal være uten tykkfiskbein og trimmet slik de selges.
Produktene må sendes inn med over natten pakke og leveres mellom klokken 07.00 og 15.00 fra tidsrommet torsdag 5. februar 2026 til fredag 6. februar 2026. Produktene må merkes med type/klasse, mottaksadresse, kontaktperson (Martin Haider) og avsender.
Innsending av fiskekaker, fiskekarbonader/burger, osteburger, fiskepudding og ferdigretter.
Produktene må være godt innpakket, eventuelt vakuum/tett plastemballasje slik at produktet holder kvaliteten.
Produktene må sendes med over natten pakke og leveres mellom klokken 07.00 og 15.00 fra tidsrommet mandag 9. februar til tirsdag 10. februar 2026. Produktene må merkes med type/klasse, mottaksadresse, kontaktperson (Martin Haider) og avsender.
Påmeldingsfristen er 31. januar 2026 og påmeldingen er bindende.
Mottaksadresse
NTNU Matvitenskap Akrinn
Varemottak v/ Martin Haider (977 40 919)
Gunnerus gate 1
7012 Trondheim
Deltakeravgift
Deltakeravgift er kr 1350, – ekskl. mva. for hvert påmeldt produkt
Påmelding
Dersom påmeldingen i en av klassene ikke er tilstrekkelig kan en velge å sløyfe klassen. Det er mulig å melde på inntil fem produkter i hver klasse.