Ny smittevernveiledning for sjømatindustrien
BILDE: Mange virksomheter har gode rutiner allerede, men den nye veiledningen gir en ekstra trygghet. Illustrasjonfoto: Tony Hall /Sjømat Norge
Tekst: Standard Norge
Pressemelding | Dato: 12.03.2021
Sjømatindustrien og Standard Norge har i samarbeid utviklet en smittevernveiledning. Link til veilederen finner du nederst i artikkelen.
Den nye veiledningen er skrevet på oppdrag fra helsemyndighetene og angir smitteverntiltak og rutiner for virksomheter i sjømatindustrien. Den tar for seg blant annet generelle tiltak for godt smittevern og spesifikke tiltak for produksjonslokaler, oppholdsrom og ansattes boforhold. Den har også et eget kapitel som orienterer om prosedyrer ved påvist smitte og regler for karantene ved innreise til Norge. Veiledningen er tilgjengelig på norsk, og skal oversettes til engelsk, polsk, litauisk og rumensk.
Den er utarbeidet av Standard Norge i samarbeid med representanter for næringen og er en av flere bransjespesifikke smittevernveiledninger som Standard Norge har utviklet i samarbeid med bransjene selv. Veiledningene er bygget på den såkalte Covid-19-forskriften og beskriver hvordan kravene til godt smittevern skal stilles innenfor et område eller en sektor.
En ekstra trygghet
Strenge rutiner for god hygiene er ikke noe nytt for matindustrien. Det som er nytt det siste året er risikoen for smittespredning mellom ansatte, og de store konsekvensene det vil ha for driften på en fabrikk, påpeker Sverre Johansen som er direktør for industri og handel i Sjømat Norge.
Sammen med representanter for Norsk Villfisk, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og Sjømatbedriftene har han deltatt i utviklingen av smittevernveiledningen for sjømatindustrien.
– Veiledningen gjør det enklere å jobbe systematisk med smittevern. Mange av oss har gode rutiner allerede, men denne gir oss en ekstra trygghet på at rutinene våre er gjennomarbeidet og oppdatert. Dette er et nyttig verktøy, basert på beste praksis, som vi anbefaler alle virksomheter å ta i bruk, sier Johansen.
Bakgrunn
Gode smittevernrutiner er en forutsetning for å få norske virksomheter i gang igjen i en krevende smittesituasjon. På oppdrag fra Helsedirektoratet utvikler Standard Norge bransjestandarder innenfor smittevern, i tett samarbeid med helsemyndighetene og bransjene selv.
– Gjennom dette oppdraget bidrar vi til sikker drift i flere deler av samfunnet. Det tar tid å lage gode rutiner, men det kan vi hjelpe bransjene med, for nettopp struktur og organisering er vår spisskompetanse. Så kan bransjene selv bruke tid og energi på egen drift, sier Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge.
– Nå får vi et meget godt verktøy for å utvikle gode standarder for smitteforebygging i virksomhetene. De etablerte strukturene sikrer hurtig utvikling samtidig som kvaliteten ivaretas. Det faglige samarbeidet mellom Standard Norge, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet sikrer gode prosesser, sa assisterende helsedirektør Olav Slåttebrekk da Standard Norge fikk oppdraget i august 2020.
NHS C19010:2021 Norsk Hurtigspesifikasjon for smittevern for sjømatindustrien er tilgjengelig gratis hos Standard Norge.
Andre aktuelle saker
Vil du delta i intervju?
Fiskeridirektoratet ønsker å intervjue et utvalg personer som jobber i fiskerinæringen våren 2024 Målet er å øke kunnskapen om hvilke utfordringer fiskerinæringen står ovenfor når det gjelder å følge regelverket i praksis. Ved å delta bidrar du til...
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne. KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....
Akvakulturnæringa på Vestlandet – frå «Raudt til Grønt»
Det blir åpent møte om rapporten fra "Rødt til Grønt" som er utarbeidet av HI, VI, UIS på oppdrag fra Vestland fylkeskommune. Tid: Torsdag 18. april kl. 15:00 - 17:30 (kaffi og noko å bita i frå kl. 15:00, møtestart kl. 15:30) Stad: Radisson Blu Royal Hotel...
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.