Sjømatbedriftene bidrar i nytt FHF-prosjekt om kystflåten
BILDE: Johan Wildhagen (Norwegian Seafood Council)
Kilde: Nofima
Dato: 07.04.2021
Sjømatbedriftene vil være representert i referansegruppen til et nytt prosjekt fra FHF om utviklingen i kystfiskeflåten. Hensikten med prosjektet er: «… å dokumentere den kapasitetsutvikling som har funnet sted i fiskeflåten de senere år samt vurdere driverne for og effekten av denne flåteutviklingen». Nofima vil være ansvarlig for utførelsen av prosjektet.
Norsk fiskerinæring gjennomgår kontinuerlig strukturelle endringer. Strukturutviklingen er drevet frem blant annet av nasjonal og internasjonal makroøkonomisk utvikling, ressurssituasjonen for viktige nøkkelbestander i fiskeriene, innovasjon og globale etterspørsels- og markedsforhold. I fiskerinæringen er handlingsrommet for strukturelle tilpasninger blant næringsaktørene begrenset av en rekke andre forhold. Først og fremst virkemidler knyttet til behovet for å beskytte fiskeressursene mot overbeskatning, men også av institusjonelle forhold.
Fiskerinæringen har endret seg mye gjennom de siste årene, både med hensyn på kapasitetsutvikling og konkurranseforhold i fiskeflåten. Lønnsomhet, overkapasitet, konkurransekraft på arbeidsmarkedet og fornyingstakt i flåten er argumenter framkommet i strukturdebatten for fiskeflåten. Også argumentet om at det bør være mulig for flerbåtsrederier å fiske de samme kvotene på færre fartøy har vært brukt med stor tyngde for å heve kvotetaket i flere fartøygrupper.
Driverne for, samt effekten av, disse strukturelle endringene er det som vil bli studert i dette prosjektet. Forskningsbasert analyse og utredninger om effekter av strukturering som har skjedd i fiskeflåten vil være viktige bidrag til diskusjoner som alltid vil eksistere i næringen, og være en verdifull bakgrunn for næringsaktører og myndigheter i sine vurderinger av framtidige rammebetingelser. Sjømatbedriftene ser frem til å bidra i dette arbeidet.
Andre aktuelle saker
Vil du delta i intervju?
Fiskeridirektoratet ønsker å intervjue et utvalg personer som jobber i fiskerinæringen våren 2024 Målet er å øke kunnskapen om hvilke utfordringer fiskerinæringen står ovenfor når det gjelder å følge regelverket i praksis. Ved å delta bidrar du til...
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne. KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....
Akvakulturnæringa på Vestlandet – frå «Raudt til Grønt»
Det blir åpent møte om rapporten fra "Rødt til Grønt" som er utarbeidet av HI, VI, UIS på oppdrag fra Vestland fylkeskommune. Tid: Torsdag 18. april kl. 15:00 - 17:30 (kaffi og noko å bita i frå kl. 15:00, møtestart kl. 15:30) Stad: Radisson Blu Royal Hotel...
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.