Overskuddsmat fra NM i Sjømat til Salmar Akademiet og Matsentralen Trøndelag
BILDE: Marte Lønvik Bjørnsund, daglig leder for Matsentralen i Trøndelag. På trappa har de hengt opp de sju av FNs bærekraftsmål som Matsentralen bidrar til.
Pressemelding | Tekst: Sjømatbedriftene
Dato: 30.04.2021
Sjømatbedriftene satt igjen med så mye produkter etter NM i Sjømat at det ble besluttet å gi bort alt til et godt formål. Både Matsentralen, Salmar Akademiet og studenter ved NTNU fikk nyte godt av alle produktene som ble sendt inn.
– Matsentralen er som en Robin Hood for overskuddsmat. Vi samler inn mat fra der det er for mye og gir til de som har for lite. Vi hjelper matbransjen med å redusere matsvinn og ideelle organisasjoner med mat for å hjelpe vanskeligstilte, sier daglig leder for Matsentralen i Trøndelag, Marte Lønvik Bjørnsund.
For de som mottar maten betyr den mye mer enn bare et måltid. Bare i Trøndelag får over 3700 mennesker en litt lettere hverdag ved at maten frigjør midler fra et ellers trangt budsjett. Det kan bety en vei ut av utenforskapet når barna kan ha venner på besøk eller du kan ta bussen til byen for å dra på språkkafe.
Får for lite sjømat
Bjørnsund forteller at sjømat er svært sjelden vare, etterspurt på alle åtte matsentralene i Norge. Mer sjømat ville bidratt til et enda bedre kosthold for de som ellers ikke har råd til å prioritere det, sier hun.
BILDE: Maten vi formidler får mer verdi i virkeligheten enn på papiret nettopp fordi den ikke koster noe for de takknemlige som får den. Våre leverandører bidrar til 7 av FNs 17 Bærekraftsmål og gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse, sier Marte Lønvik Bjørnsund.
I tillegg til at Matsentralen mottok overskuddsmat, fikk også studenter på NTNU sponset middagen fra sjømatnæringen torsdag. Det fikk også Salmar Akademiet til Rosenborg:
(BILDE: Peder Lindsetmo og Sarmed Saify i Salmar Akademiet har sammen med Olympiatoppen utviklet en brosjyre om nok – hva – når ernæring til spillerne. I denne står sjømat sentralt).
Brukte sjømaten til opplæring i ernæring
Ungdommene ved Rosenborg Ballklub sitt akademi, Salmar Akademiet, har denne uka lært om hvorfor det er så viktig å få i seg nok sjømat. Det er kjent at Norsk ungdom spiser for lite fisk, og på denne måten håper vi at ungdommene på Salmar Akademiet kan gå foran som gode eksempler, sier Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson. Han var selv med på overleveringen av maten, og sier han frydet seg når han så flere av de unge spillerne forsyne seg både to og tre ganger.
– Sjømat er veldig sunt, og utrolig godt. I tillegg er det den mest bærekraftige matvareproduksjonen vi har. Det å kunne gi fremtidens RBK-helter, ungdommer og folk flest en smak fra alle disse kvalitetsproduktene fra fantastiske produsenter er for oss en stor glede. Her håper jeg at vi har gitt litt flere unge smaken på sjømat, sier Eriksson.
Sjømatbedriftene er opptatt av å bidra til økt konsum av sjømat blant befolkningen, og han trekker frem at mat fra havet er noe av det mest helsefremmende mat vi kan få i oss.
– I tillegg er vi opptatt av å bidra til redusert matsvinn, og hva er vel mer naturlig da enn å sørge for at overskuddsmaten blir gitt til gode formål, og at noen får glede av den gjennom et herlig måltid, avslutter Robert Eriksson.
BILDE: Også det sosiale er viktig for spillerne, og det er ikke hver dag de spiser middag sammen på Brakka.
BILDE: Akademisjef Roar Vikvang fant flere favoritter på buffeten.
BILDE: Slik så det ut før flere av spillerne gikk for å forsyne seg med runde to og tre.
Har du spørsmål om denne artikkelen?
Andre aktuelle saker
Påmelding til Sjømatdagene 2025 er nå åpen!
Bli med på Sjømatdagene 2025 på Scandic Hell i Stjørdal! Vi har gleden av å invitere alle med interesse for sjømatnæringen til årets store begivenhet – Sjømatdagene 2025, som finner sted på Scandic Hell i Stjørdal. Programmet byr på engasjerende foredrag og rikelig...
Sjømatbedriftene: -Ber Sivertsen Ness innføre forsøksordning på sesongtilpasset MTB
Foto: Nærings- og fiskeridepartementet Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, ber politikerne om å komme på banen og innføre en prøveordning med «sesongtilpasset MTB». Han mener manglende fleksibilitet får negative konsekvenser i form av...
Sjømatbedriftene styrker laget med Adrian Jørgensen
Sjømatbedriftene styrker laget ytterligere og har ansatt Adrian Jørgensen i den nyopprettede stillingens som organisasjonsrådgiver For de aller fleste er Adrian Jørgensen kjent som artist. Han har deltatt i TV-sendte musikkonkurranser som X Factor, The Voice – Norges...
Overleverte forslag om nullutslippsteknologi til Statsråden
Foto: Johan Martin Krûger, Sjømatbedriftene Sjømatbedriftene overleverte onsdag et helhetlig forslag til forskrift og høringsuttalelse om nullutslippsteknologiordning til fiskeri og havminister Marianne Sivertsen Næss. Forslaget gir statsråden mulighet til raskt å...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.