fbpx

14 ÅRINGER SPISER MER SNOP ENN FISK

Marin Berg Thomassen og Felix Mohn Kvam i full gang med å filletere laks, under kyndig veiledning av mesterkokk Geir-Rune Larsen fra Strinda Videregående skole.

 

Offentlige data viser at dagens 14 åringer, samlet sett, spiser 124 000 kg mer snop enn fisk i løpet av et år. Vi spiser langt mindre sjømat enn bare for få år siden og konsumet hos yngre stuper. Den negative trenden vil Sjømatbedriftene bidra til å snu med sin egen vårkampanje for å få barn og unge til å spise mer sjømat.

Sjømatbedriftene deltar sammen med Sjømatrådet og de øvrige sjømatorganisasjonene i kampanjen «3 i uka». Kampanjen skal få sjømaten høyre opp i bevisstheten hos de unge konsumentene.
-Vi har verdens beste sjømat, men likevel ser vi at barn og unge dropper fisk. Skal vi snu den negative trenden må vi begynne å spise sjømat av lyst, ikke av plikt, sier Sjømatbedriftenes organisasjonssjef Kjetil Hestad, før han konstaterer:

-Her har vi en jobb og gjøre. Sjømatbedriftene har derfor iverksatt vår egen vårkampanje sammen med Strinda Videregående skole, hvor vi skal besøke 10 skoler i Trondheimsområdet for å sette fokus på sjømat og matglede blant barn og unge.

I 2017 signerte norske myndigheter, sjømatnæringen og dagligvarehandelen en intensjonsavtale om å jobbe for å øke sjømatkonsumet med 20 prosent innen 2021.

-Tallenes tale er klare, siden 2012 har konsumet falt med hele 24 prosent, og fra 2016 til 2017 falt konsumet med 13 prosent. Siden 2012 har nedgangen vært størst blant dem under 34 år, der fallet i sjømatkonsumet er på 59 prosent, sier Hestad.

Spis mer fisk kampanjen i gang.
Kampanjen hadde oppstart i 2019, og den første turen gikk til Blussuvoll skole som er en Barne- og ungdomsskole med om lag 500 elever. Kampanjen har strukket seg over flere månder i 2019.

-«Vi dekker til fest» er et program som har pågått over mange år, og som vi i Sjømatbedriftene er svært glad vi har fått bli med på for på den måten å bidra til at barn og unge får mer kunnskap om sjømat, og ikke minst få oppleve hvor godt sjømat faktisk kan smake, forklarer Kjetil Hestad.

Sjømatbedriftene tok kontakt med medlemsbedrifter for å få råstoff. Tilsvaret var svært positivt.

Sjømatbedriftenes organisasjonssjef vil rette en varm takk til Isfjord Seafood Norway AS, og Lars Krogh, som har bidratt med laks av ypperste kvalitet til årets store sjømatfest for mange hundre skoleelever i Trøndelag.

Ungdommene som man møtte ved Blussuvoll ung- domsskole var fra 9. klasse. De viste overraskende godt kunnskapsnivå når det gjaldt norsk sjømat. Det ble gjort en raskt og enkelt undersøkelse ved håndsopprekning blant elevene i klassen. Resultatet viste at mange av ungdommene spiser fisk minst en gang i uken, men få av de spiste fisk tre ganger i uken.

Etter en god samtale med elevene hvor vi fikk snakket litt om sjømat, hvor godt det faktisk kan smake, og hvor viktig det er for særlig unge å ha et sunt kosthold der fisk er en viktig del av dette, fikk elevene selv prøve seg på kjøkkenet der de fikk i oppgave å lage det perfekte sjømatmåltid.

«Vi dekker til fest» heter konseptet og elevene hadde pynta til festbord.

Dyktige elever som vil og kan
– Jeg må bare si at jeg ble imponert over hvor ivrige elevene var på å bidra under de tre timene hvor de skulle lage forrett, hovedrett og dessert. I ulike grupper jobbet de flittig og målrettet med sine oppgaver. Elevene stilte flittig spørsmål om prosessene, og gjorde sitt ytterste for å lage den retten de var blitt tildelt så velsmakende og perfekt som mulig, sier Hestad, som kommer med en liten appell til foreldrene: Slipp barna fri på kjøkkenet hjemme, og spørre om de vil ha ansvaret for å lage et fiskemåltid i uken.


Imponerende resultat
Etter noen timer med matlaging så var bordet dekket og elevene fikk satt seg til bords for å smake på den nydelige maten de hadde laget. Det ble dekket til fest, og et utsøkt treretters måltid inntok bordene. Det var ingen tvil om at maten falt i smak hos elevene, og mange ville ta med seg kunnskapen hjem på kjøkkenet å lage enkel og god sjømat.

-Det at mange av elevene sier de ville ta med seg kunnskapen hjem på kjøkkenet og lage enkle, gode retter av sjømat er noe som gleder mitt hjerte. Da har vi klart å oppnå svært mye, avslutter organisasjonssjef Kjetil Hestad, som nå er straks klar for neste skolebesøk.

 

Andre aktuelle saker

Save the date – Sjømatdagene

Save the date – Sjømatdagene

Sjømatdagene 24. – 26. mars 2025 på Hell Det er med stor glede vi nå kan annonsere datoen for Sjømatdagene 2025, som vil finne sted på Scandic Hell. Som en av de mest tradisjonsrike konferansene i bransjen, lover vi et program som vil inspirere og engasjere.  Sett av...

les mer
The Royal Blue Night i Nor-Fishing uken

The Royal Blue Night i Nor-Fishing uken

Den 21. august arrangerer Sjømatbedriftene og KOMENT, The Royal Blue Night – en eksklusiv aften for sjømatnæringen. Der kan du ta med deg kunder, samarbeidspartnere og ansatte til en helaftens opplevelse. En god arena for å etablere nye og styrke eksisterende...

les mer
Nye krav til arbeidskontrakt

Nye krav til arbeidskontrakt

Image by pch.vector on FreepikNye krav til hvilke opplysninger arbeidskontrakter må inneholde, trer i kraft 1. juli. Hensikten er at dette skal bidra til tydeligere og mer forutsigbare arbeidsvilkår for å gi økt trygghet og klarhet for arbeidstakerne.  De nye kravene...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.