fbpx

Arbeidsgivers styringsrett i koronasituasjonen – hvilken fleksibilitet har arbeidsgiver til å tilpasse driften i virksomheten?

Innledning
Arbeidsgivers styringsrett er arbeidsgivers rett til å ensidig organisere, lede, fordele og kontrollere arbeidet. Styringsretten er ikke lovfestet, men utviklet gjennom rettspraksis og sedvanerett. Arbeidsgivers styringsrett begrenses av arbeidstakers ansettelsesavtale, lov og tariffavtaler.

Arbeidsgiveren må alltid ha en saklig grunn til å benytte styringsretten. I tillegg må styringsretten være forholdsmessig, slik at det ikke er adgang til å kreve at den ansatte gjør oppgaver som er vesentlig forskjellig fra det arbeidet de vanligvis gjør. Dersom arbeidsgiver ønsker at arbeidstaker skal utføre arbeidsoppgaver som i stor grad avviker fra tidligere arbeidsoppgaver, må arbeidsgiver benytte endringsoppsigelse.

Utvidet styringsrett i forbindelse med koronautbruddet
Koronautbruddet vil medføre store utfordringer for næringslivet fordi situasjonen for mange virksomheter er høyst usikker og uforutsigbar. Noen virksomheter opplever kraftig svikt i omsetning, mens andre får nye oppdrag. Forholdene kan gjøre det nødvendig for arbeidsgiver å iverksette tiltak gjennom sin styringsrett for å tilrettelegge for videre drift av virksomheten. Arbeidsgiver kan ved midlertidige ekstraordinære forhold ha en utvidet styringsrett til å iverksette tiltak som innebærer at arbeidstakeren har plikt til å utføre nye eller endrede arbeidsoppgaver.

I tillegg til at arbeidsgiver kan pålegge arbeidstaker å utføre andre arbeidsoppgaver enn de vanligvis gjør, kan arbeidsgiver innenfor styringsrettens grenser blant annet iverksette nødvendige smitteverntiltak, innføre midlertidige arbeidstidsordninger og pålegge arbeidstaker å ta ut avspasering.

For mer informasjon og veiledning om rekkevidden av arbeidsgivers styringsrett i koronasituasjonen, ta kontakt med oss i Sjømatbedriftene – vi hjelper deg gjerne.

Andre aktuelle saker

Save the date – Sjømatdagene

Save the date – Sjømatdagene

Sjømatdagene 24. – 26. mars 2025 på Hell Det er med stor glede vi nå kan annonsere datoen for Sjømatdagene 2025, som vil finne sted på Scandic Hell. Som en av de mest tradisjonsrike konferansene i bransjen, lover vi et program som vil inspirere og engasjere.  Sett av...

les mer
The Royal Blue Night i Nor-Fishing uken

The Royal Blue Night i Nor-Fishing uken

Den 21. august arrangerer Sjømatbedriftene og KOMENT, The Royal Blue Night – en eksklusiv aften for sjømatnæringen. Der kan du ta med deg kunder, samarbeidspartnere og ansatte til en helaftens opplevelse. En god arena for å etablere nye og styrke eksisterende...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.