Arbeidsgivers styringsrett i koronasituasjonen – hvilken fleksibilitet har arbeidsgiver til å tilpasse driften i virksomheten?
Innledning
Arbeidsgivers styringsrett er arbeidsgivers rett til å ensidig organisere, lede, fordele og kontrollere arbeidet. Styringsretten er ikke lovfestet, men utviklet gjennom rettspraksis og sedvanerett. Arbeidsgivers styringsrett begrenses av arbeidstakers ansettelsesavtale, lov og tariffavtaler.
Arbeidsgiveren må alltid ha en saklig grunn til å benytte styringsretten. I tillegg må styringsretten være forholdsmessig, slik at det ikke er adgang til å kreve at den ansatte gjør oppgaver som er vesentlig forskjellig fra det arbeidet de vanligvis gjør. Dersom arbeidsgiver ønsker at arbeidstaker skal utføre arbeidsoppgaver som i stor grad avviker fra tidligere arbeidsoppgaver, må arbeidsgiver benytte endringsoppsigelse.
Utvidet styringsrett i forbindelse med koronautbruddet
Koronautbruddet vil medføre store utfordringer for næringslivet fordi situasjonen for mange virksomheter er høyst usikker og uforutsigbar. Noen virksomheter opplever kraftig svikt i omsetning, mens andre får nye oppdrag. Forholdene kan gjøre det nødvendig for arbeidsgiver å iverksette tiltak gjennom sin styringsrett for å tilrettelegge for videre drift av virksomheten. Arbeidsgiver kan ved midlertidige ekstraordinære forhold ha en utvidet styringsrett til å iverksette tiltak som innebærer at arbeidstakeren har plikt til å utføre nye eller endrede arbeidsoppgaver.
I tillegg til at arbeidsgiver kan pålegge arbeidstaker å utføre andre arbeidsoppgaver enn de vanligvis gjør, kan arbeidsgiver innenfor styringsrettens grenser blant annet iverksette nødvendige smitteverntiltak, innføre midlertidige arbeidstidsordninger og pålegge arbeidstaker å ta ut avspasering.
For mer informasjon og veiledning om rekkevidden av arbeidsgivers styringsrett i koronasituasjonen, ta kontakt med oss i Sjømatbedriftene – vi hjelper deg gjerne.
Andre aktuelle saker
Påmelding til Sjømatdagene 2025 er nå åpen!
Bli med på Sjømatdagene 2025 på Scandic Hell i Stjørdal! Vi har gleden av å invitere alle med interesse for sjømatnæringen til årets store begivenhet – Sjømatdagene 2025, som finner sted på Scandic Hell i Stjørdal. Programmet byr på engasjerende foredrag og rikelig...
Sjømatbedriftene: -Ber Sivertsen Ness innføre forsøksordning på sesongtilpasset MTB
Foto: Nærings- og fiskeridepartementet Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, ber politikerne om å komme på banen og innføre en prøveordning med «sesongtilpasset MTB». Han mener manglende fleksibilitet får negative konsekvenser i form av...
Sjømatbedriftene styrker laget med Adrian Jørgensen
Sjømatbedriftene styrker laget ytterligere og har ansatt Adrian Jørgensen i den nyopprettede stillingens som organisasjonsrådgiver For de aller fleste er Adrian Jørgensen kjent som artist. Han har deltatt i TV-sendte musikkonkurranser som X Factor, The Voice – Norges...
Overleverte forslag om nullutslippsteknologi til Statsråden
Foto: Johan Martin Krûger, Sjømatbedriftene Sjømatbedriftene overleverte onsdag et helhetlig forslag til forskrift og høringsuttalelse om nullutslippsteknologiordning til fiskeri og havminister Marianne Sivertsen Næss. Forslaget gir statsråden mulighet til raskt å...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.