Resultatliste fra årets norgesmesterskap i sjømat
BILDE: Alle produktene ble presentert med koder for anonym bedømming.
Tekst: Sjømatbedriftene
Dato: 30.04.2021
Sjømatbedriftene har i samarbeid med NTNU denne uken gjennomført NM i Sjømat 2021 bak lukkede dører. Det har vært en intensiv uke, der over 170 produkter har blitt bedømt. Tilbakemeldingene fra fagjuryen er klar: det er vanvittig høyt nivå på norsk sjømat, og spesielt i enkelte klasser. Komplett resultatliste finner du nederst i denne artikkelen.
Hele 14 vinnere har blitt kåret, men i mange av klassene har det vært jevnt mellom første-, andre og tredjeplassen. Vinnerne har blitt kåret ved beregning av gjennomsnittsummen av hver enkelt fagdommers poengscore, der produktene har blitt vurdert etter utseende, lukt, smak og konsistens. All bedømming har foregått anonymt, noe som vil si at ingen produkter ble presentert med emballasje.
Ingen folkejury i år
Under tidligere NM har en folkejury kåret vinner basert på de 5 beste produktene plukket ut av fagjuryen. Dette lot seg naturlig nok ikke gjennomføre i år. – Vi gleder oss til vi kan fylle opp lokalene med folk igjen, slik at folk kan få smake på all den fantastiske sjømaten, sier arrangement- og kommunikasjonsansvarlig i Sjømatbedriftene, Mali Myren.
Jevnt i flere klasser
I klassen for ferdigprodukt/ferdigrett (Industriprodukter) greide ikke fagjuryen og bli enige om førsteplassen, og man konkluderte med at det var såpass jevnt at de gikk for en delt førsteplass. Også i kaldrøkt ørret-klassen var det svært jevnt, mens det spriket noe mer i kaldrøkt laks-klassen. Til gjengjeld var dette den klassen med flest påmeldte produkter, hele 25 produkter fra 21 ulike bedrifter i denne klassen. I fiskekaker for håndverksbedrifter var det også svært jevnt, men fagjuryen understreket likevel at det ofte er en 2-3 produkter i hver klasse som umiddelbart peker seg ut.
Fortsatt en vei opp til full score
I hver klasse var det mulig å oppnå 80 poeng. I mange av klassene lå snittscoren et stykke unna, noe som er naturlig ved gjennomsnittregning. Den høyeste poengsummen var på 74,1/80, og den kom i kaldrøkt laks-klassen. Alle produsenter vil også få tilbakemelding på produktene sine, men det vil ta noe tid før den endelige tilbakemeldingen er ferdigstilt. Sjømatbedriftene jobber også med å finne en egnet arena for premieutdeling.
RESULTATLISTE DAG FOR DAG:
Mandag 26.04
Kaldrøkt ørret:
- Ørret røkt på eplespon – Mikals Laks AS
- Storfjord Stamp Ørret – Hofseth Aqua AS
- Kaldrøkt ørret på bøk og einer – Reinhartsen
Kaldrøkt laks:
- Einerrøkt laks – Mikals Laks AS
- Kaldrøkt laks – Sotra Fiskeindustri
- Lofoten Einerrøkt Laks – Lofotprodukt
Tirsdag 27.04
Varmrøkt laks:
- Varmrøkt krydderlaks – Brødrene Hjønnevåg As
- Varmrøykt laks – Mikals Laks AS
- Varmrøkt laks med pepper – Knutstad & Holen A/S
Gravet laks:
- Gravet laks – Sotra Fiskeindustri
- Gravlaks – Brødrene Berggren
- Dolmøy gravet laks – Dolmøy House of Seafood
Åpen klasse (røkt og gravet):
- Storfjord ørret med pepper – Hofseth Aqua
- Røkt spicy storfjord ørret – Hofseth Aqua
- Storfjord laks med pepper – Hofseth Aqua
Onsdag 28.04
Håndverksprodukter
Fiskeburger/Fiskekarbonade:
- Fiskekarbonade på fersk kolje, lyr og litt sei m/koriander, chili og vårløk – Reinhartsen
- Fiskekarbonader på fersk kolje, lyr og litt sei m/purre – Reinhartsen
- Torskekarbonade med chorizo – Knutstad & Holen A/S
Håndverksprodukter
Fiskekaker:
- Fine koljekaker – Gla Laksen AS
- Fiskekaker – Tistedal Delikatesse
- Koljekaker – Knutstad & Holen A/S
Håndverksprodukter
Ferdigprodukt/Ferdigrett:
- Lasagne m/sei! – Reinhartsen
- Ørretpølser – Knutstad & Holen A/S
- Fiskegrateng! m/torsk – Reinhartsen
Industriprodukter
Fiskeburger/Fiskekarbonade:
- Coop Fiskeburger 92% (Purre/Hvitløk) 300g – Norsk Kvalitetsmat
- Rørvikburger – Rørvik Fiskemat AS
- Lakseburger – Sjøfrisk Norge AS
Håndverk og industri
Fiskepudding:
- Fiskepudding – Brødrene Hjønnevåg As
- Fiskepudding – Tistedal Delikatesse
- Fløtepudding – Brødrene Berggren
Torsdag 29.04
Industriprodukter
Fiskekaker:
- Rørvik fiskekaker – Rørvik Fiskemat AS
- Coop fiskekaker av skrei 600g – Norsk Kvalitetsmat AS
- Lofoten Matpakkekaker – Lofotprodukt AS
Håndverk og industri
Osteburger:
- Ørretburger med urter&ost – Platina Seafood Marked AS
- Lakseburger med chili&cheddar – Platina Seafood Marked AS
- Fiskeburger med ost&bacon – Sjøfrisk Norge AS
Industriprodukter
Ferdigrett/ferdigprodukt:
- Rørvik Fiskebolle – Rørvik Fiskemat AS
1. Ørretpølse med chili&cheddar – Platina Seafood Marked AS
3. Rørvik suppeboller – Rørvik Fiskemat AS
Har du spørsmål om NM i Sjømat?
Andre aktuelle saker
Påmelding til Sjømatdagene 2025 er nå åpen!
Bli med på Sjømatdagene 2025 på Scandic Hell i Stjørdal! Vi har gleden av å invitere alle med interesse for sjømatnæringen til årets store begivenhet – Sjømatdagene 2025, som finner sted på Scandic Hell i Stjørdal. Programmet byr på engasjerende foredrag og rikelig...
Sjømatbedriftene: -Ber Sivertsen Ness innføre forsøksordning på sesongtilpasset MTB
Foto: Nærings- og fiskeridepartementet Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, ber politikerne om å komme på banen og innføre en prøveordning med «sesongtilpasset MTB». Han mener manglende fleksibilitet får negative konsekvenser i form av...
Sjømatbedriftene styrker laget med Adrian Jørgensen
Sjømatbedriftene styrker laget ytterligere og har ansatt Adrian Jørgensen i den nyopprettede stillingens som organisasjonsrådgiver For de aller fleste er Adrian Jørgensen kjent som artist. Han har deltatt i TV-sendte musikkonkurranser som X Factor, The Voice – Norges...
Overleverte forslag om nullutslippsteknologi til Statsråden
Foto: Johan Martin Krûger, Sjømatbedriftene Sjømatbedriftene overleverte onsdag et helhetlig forslag til forskrift og høringsuttalelse om nullutslippsteknologiordning til fiskeri og havminister Marianne Sivertsen Næss. Forslaget gir statsråden mulighet til raskt å...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.