fbpx

Gratulerer norsk sjømatnæring med rekordår

5.01. 2022

Foto: Johan Wildhagen (Hentet fra: Norwegian Seafood Council).

En fersk pressemelding fra Norges Sjømatråd viser at 2021 ble tidenes beste år for norsk sjømateksport. Totalt eksporterte Norge 3,1 millioner tonn sjømat til en verdi av 120,8 milliarder kroner i fjor. Det er rekord i både volum og verdi og tilsvarer 42 millioner måltider hver eneste dag – året rundt.

– Gratulerer til en samlet norsk sjømatnæring, til alle virksomheter, ledere og ansatte i næringen for fantastisk innsats i året som gikk. I en krevende tid er det jobbet hardt på mange fronter. Dette gjør at 2021 går inn i rekordbøkene og hvor den tidligere rekorden i eksportverdi fra 2020 blir regelrett knust, sier administrerende direktør i Sjømatbedriftene Robert Eriksson.

I følge tall fra Sjømatrådet passerte vi for aller første gang et total eksportvolum på 3 millioner tonn. Verdiøkningen var på hele 15,1 milliarder kroner, eller 14,3 prosent, sammenlignet med året før.

– Det at eksportvolumet øker viser at verden vil ha norsk sjømat. Videre bekrefter dette hvor viktig næringen er for verdiskapning og sysselsetting langs hele vår langstrakte kyst. Sjømat bygger Norge, sier Eriksson.

Viktig med trygge rammebetingelser og god markedsadgang

Til tross for at 2021 unektelig ble et år med mange rekorder, understreker Sjømatrådets administrerende direktør Renate Larsen, i pressemeldingen fra Sjømatrådet, at verdikjeden i ulik grad har fått ta del i den eventyrlige norske eksportveksten.

– Vi skal være forsiktige med å tolke «eksportvekst» som «økt lønnsomhet» for alle. Utfordringer med markedsadgang og økte kostnader knyttet til drift, innkjøp og distribusjon førte til svekkede marginer i deler av næringen i fjor. For å kunne utvikle, investere og fortsatt være en ledende sjømatnasjon, trenger næringen trygge rammebetingelser og god markedsadgang, sier Renate Larsen.

Robert Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene, er helt enig med Renate Larsen i Sjømatrådet.

– Det er ingenting som kommer av seg selv. Handelspolitikk og markedsadgang er noe som må høyere opp på den politiske dagsorden. Selv om tallene fra 2021 er eventyrlige kan vi ikke lene oss tilbake og tro dette skal vokse av seg selv til himmelen. Vi ser en ny form for proteksjonisme som er på anmarsj. Her må vi være våkne, og jobbe steinhardt for å opprettholde og bedre markedsadgangen for norsk sjømatnæring. Hvis ikke kan vi fort havne bakpå og blide se helt annerledes ut, advarer Sjømatbedriftenes administrerende direktør.

Andre aktuelle saker

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.