fbpx

Reagerer på Oslo kommune sitt vegetarmat vedtak

24.01. 2022

Foto: Illustrasjonsbilde. Hvorfor hopper vi rett fra kjøtt og over til vegetar?

Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert Eriksson, reagerer på Oslo kommunes ensidige satsing på vegetarmat. Han krever at sjømat blir tilbudt på lik linje.

– Politikernes oppgave er ikke å komme med pekefingeren og bestemme hva folk skal spise. Det må folk selv få bestemme. Politikernes oppgave er å legge til rette for fair play, og sørge for at folk får reell valgmulighet. Dette vedtaket fremstår som formynderpolitikk, sier administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson.

Myndighetene med Helsedirektoratet i front har en vedtatt klar ambisjon om å øke sjømatkonsumet med 20 prosent innen utgangen av 2025. Sjømatbedriftene er glad for at det er fokus på at matproduksjonen skal ha lavest mulig klimaavtrykk. Han viser til at produksjon av laks gir 12 ganger lavere CO-utslipp en produksjon av storfekjøtt.

– Jeg har en klar forventning, ja nærmest et krav, om at vår hovedstad tilbyr sine innbyggere sjømat på lik linje som de tilbyr annen mat som f.eks. vegetarmat. Så får det være opp til den som skal spise, og velge hva den skal spise. Jeg er derimot overbevist om at mange flere hadde spist sjømat om det hadde blitt tilbudt, sier han, og fortsetter:

– Det ensidige fokuset på vegetarmat fremstår kun som symbol, og pekefingerpolitikk.

Sjømatbedriftene, som er en nasjonal næringsorganisasjon som representerer hele verdikjeden, er opptatt av å legge til rette for sunn ernæring, og riktig kosthold. Tall fra Norges Sjømatråd viser at en typisk 14 åring spiser 168g fisk – 210g snop – og 875g rødt kjøtt per uke.

– Min store bekymring er at dagens 14 åringer spiser 25 prosent mer snop enn fisk.  Hadde alle landets 14-åringer byttet om på forholdet mellom kjøtt og fisk ville de bidratt til å redusere CO2-utslippet med 62,6 millioner kg CO2-ekvivalenter per år, sier Eriksson.

Fjern moms på sjømat

Sjømatbedriftene mener det viktigste tiltaket politikerne kan bidra med er å skape «fair play» i kjøledisken, slik at det blir mer like konkurransevilkår mellom de ulike matvarene. Han viser til at man i dag bruker skattebetalernes penger på å subsidiere enkelte deler av matvareproduksjonen, mens andre matvarer som sjømat ikke er subsidiert med så mye som en krone.

– Jeg er stolt av å representere en næring som er helt subsidiefri, og som eksporterer 42 millioner måltid hver eneste dag – 365 dager i året til verdens befolkning. Ikke vil vi ha subsidier heller. Men vi vil ha like konkurransevilkår, og fair play, og fortsetter:

– I stede for politikere med en for lang pekefinger, som Einar Wilhelmsen i MDG, vil jeg ha politikere som evner å skape like konkurransevilkår, og den beste måten å få det til på er å fjerne momsen på sjømat, avslutter administrerende direktør i Sjømatbedriftene Robert Eriksson.

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.