fbpx

Sjømatbedriftene: -Ber Sivertsen Ness innføre forsøksordning på sesongtilpasset MTB

10.09. 2024

Landbasser oppdrett

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, ber politikerne om å komme på banen og innføre en prøveordning med «sesongtilpasset MTB». Han mener manglende fleksibilitet får negative konsekvenser i form av høyere lusepress, mindre foredling, lavere verdiskapning og økt arbeidsledighet i sjømatindustrien.

Senhøsten 2020 vedtok Stortinget at regjeringen skulle utrede en ordning med rullerende MTB og legge frem en sak for Stortinget for behandling i løpet av våren 2021. Ordningen skulle være en prøveordning og bidra til økt bearbeiding og verdiskapning. Vedtaket hadde bred politisk støtte fra både daværende og nåværende regjeringspartier (Ap, H, Sp, SV, V og KrF).  

-Dessverre har det skjedd skuffende lite etter at vedtaket ble fattet. For å unngå store negative konsekvenser haster det med å få på plass ordninger som sikrer økt fleksibilitet. Løsninger som i større grad gir bedre muligheter til å tilpasse seg blant annet markedet og lokale miljø- eller produksjonsbetingelser, sier Robert H. Eriksson administrerende direktør i Sjømatbedriftene.

Eriksson advarer mot å vente med å prøve ut en slik ordning til stortingsmeldingen som er varslet til våren.

– Alt kan ikke vente på alt. Det har dessverre vært litt for mye gjennomgangsmelodien hos dagens regjering. Problemet er at da stopper all utvikling i næringen opp. Det haster med å få på plass gode løsninger som kan sikre både økt bærekraftig produksjon og arbeidsplasser. Jeg har tro på at dagens statsråd er mer handlekraftig enn det vi har sett tidligere, sier han.  

Bremnes har søkt og fått avslag
Bremnes Seashore, som er medlem hos Sjømatbedriftene, søkte i 2019 om å få tillatelse til å prøve ut en ordning som de omtaler som sesongtilpasset MTB. Først i sommer, 5 år etter at søknaden ble sendt inn, fikk selskapet svar fra departementet, og da med negativt utfall, og hvor man henviste til den kommende stortingsmeldingen.

Sjømatbedriftene er på vegne av sin medlemsbedrift svært skuffet over den lange saksbehandlingstiden, og det negative vedtaket fra nærings- og fiskeridepartementet. Eriksson viser til regjeringens Hurdalsplattform hvor det står: «Regjeringen vil legge til rette for videre vekst for å skape flere arbeidsplasser, mer bearbeiding, større verdiskaping og økte eksportinntekter.»

-Vi er helt enige med regjeringen i målbildet. Men, dessverre hjelper det ikke å bare si det, man må også vise gjennomføringsevne og føre en politikk som gjør dette mulig. Det er rett og slett uholdbart at næringsaktører må vente i mange år før de får svar på en søknad, sier han.

I forbindelse med behandlingen av rullerende MTB i 2020 uttalte dagens regjeringspartier AP og SP at målet med en slik ordning skal være å gi de mindre oppdretterne økt fleksibilitet og jevnere råstoff tilgang. Videre at ordningen ikke skulle være et virkemiddel for samlet produksjon.

Eriksson støtter helhjertet opp om få testet ut en ordning med sesongtilpasset MTB.

-Dette er en ordning som både gir økt fleksibilitet, og jevnere råstofftilgang. Den foreslåtte ordningen fører heller ikke til økt produksjon. Det beste med ordningen er at man tar ned produksjonen på en tid der villaksen går opp i elvene, og gjennom det reduserer også lusepresset. Ordningen er som skreddersydd for det som dagens regjeringspartier, og stortingsflertallet den gang uttalte. Det bør derfor være en enkel sak og bruke JA-stemplet i denne saken for å få testet ut ordningen, sier Eriksson og fortsetter:

-Dette er også en ordning som vil bidra til stabil produksjon, øke verdiskapningen og hindre at man går nok en vinter i møte hvor man må permittere i deler av foredlingsindustrien. Vi ber derfor statsråden se på søknaden på nytt, og omgjøre departementets vedtak, slik at man allerede i høst kan få testet ut ordningen med sesongtilpasset MTB, sier Robert H. Eriksson i Sjømatbedriftene.

Sjømatbedriftenes administrerende direktør viser til at man her ikke kjemper alene. Naturvernforbundet var tidlig og stilte seg svært undrende til at Nærings- og fiskeridepartementet hadde gitt avslag på søknaden. I ettertid har både fylkesordføreren i Vestland fylkeskommune og ordføreren i Bømlo kommet på banen og er klare for å kaste seg inn i kampen om å få testet ut denne ordningen.

Forrige uke uttalte leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen til Intrafish: «Vi ser ingen grunn til at Bremnes Seashore ikke skal få lov å teste sesongtilpasset MTB. Vi forstår ikke hvorfor departementet er negative til dette. Vi håper de snur i denne saken».

-Det lover godt at flere ser det positive i dette forslaget, og mener det er verdt å teste ut. Dette bør få politikerne til å våkne, og få vedtaket omgjort., avslutter Eriksson.

Andre aktuelle saker

FAKTA:

Hva er sesongtilpasset MTB?
Norsk lakseforedling slit med ujevn tilgang på råvarer. Mer laks blir slakteklar om sommeren og høsten enn på vinteren og tidlig vår, noe som reduserer volumet av norske foredla lakseprodukt på markedet og reduserer muligheten for flere faste, og trygge arbeidsplasser. Dette skyldes at laksen vokser raskere i varm sjø enn i kald sjø. Men, er det virkelig ikke mulig å gjøre noe med dette?

Tenk deg ei løsning som:

  • Sikrer helårlige arbeidsplasser i norsk lakseforedlingsindustri
  • Tar ned mengden laks i merdene når villaksen vander ut
  • Legg til rette for høyre verdiskaping i norsk matproduksjon
  • Skaper flere arbeidsplasser og økte skatteinntekter
  • Er lett å administrere
  • Ikke koster staten ei krone

Utopisk? Absolutt ikke. La oss introdusere tanken: «Sesongtilpassa MTB.»

MTB og produksjonsregulering
MTB står for Maksimalt Tillatt Biomasse og regulerer hvor mye laks et havbruksselskap kan ha i merdene sine. La oss ta utgangspunkt i en standard laksekonsesjon i Sør-Norge som har en MTB på 780 tonn. Et Havbruksselskap har gjerne flere konsesjoner og setter ut smolt gjennom hele året for å ha laks i ulike vekstfaser i merdene.

Temperatur og biologi
Temperaturen langs Norskekysten varierer. På seinsommeren er temperaturen høy, mens på seinvinteren er den lav. Laksen, som er vekselvarm, vokser raskere på sommeren når vannet er varmere.

MTB og sesongvariasjoner
Oppdrettsselskap har som mål å holde MTB på maksgrensa hele året. Fordi tilveksten varierer med temperaturen, blir det store årstidsvariasjoner i høsting av laksen. Dette er utfordrende for foredlingsindustrien som opplever store forskjeller i tilgang på råstoff mellom sesongene.

Kan dette justeres?
Ja, ved å justere MTB-grensa gjennom året. En gradvis øke i MTB om høsten og en reduksjon om våren vil gi jevnere høstvolum. Dette vil igjen gi mer stabile arbeidsplasser, jevnere leveranser til kundene, og redusere behovet for permitteringer.

Nullsumspill og miljøgevinst
Sesongtilpassa MTB er et nullsumspill. Nettopp fordi hele poenget er at det ikke står mer laks i merdene i snitt gjennom året, og det blir ikke høstet mer laks totalt sett. Men, man kan fordele uttaket mer fornuftig ved å gi havbruksselskapene muligheten til en slik fleksibilitet. Dette vil kunne bidra til å redusere lusepresset i en tid med høyt lusepress, det vil gi muligheten til bedre markedstilpasning og økt verdiskapning.

Ingen kostnad for staten, enkel regulering
Kostnaden for staten er tilnærma null, og reguleringen er enkel: Juster MTB-grensene månedlig i samsvar med modellen, og la oppdrettsselskapene rapportere månedlig. Dette er ikke bare en mulighet for økt fleksibilitet, men kan være et dobbelt kinderegg.  Dette kan være en løsning som bør være interessant for både næringen og politikerne å få testet ut.

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.