fbpx

Dette kan vi ikke leve med

Lakserømming

Den siste tiden har vi igjen sett mange beklagelige rømminger, og igjen så har Fiskeri- og sjømatministeren kalt inn til møte. Høres det kjent ut? Ja, dessverre vil nok mange si. Det er ikke mange måneder siden daværende Fiskeri- og sjømatminsiter Harald Tom Nesvik kalte inn til møte med næringen for å fortelle at han nå var mektig lei de mange og til deles store rømingshendelser i næringen.

Næringen lovet den gang bot og bedring, og det har skjedd utrolig mye godt arbeid i havbruksnæringen både med hensyn til kompetanse og risikovurderinger knyttet til operasjoner, hvor rømming kan skje. Det som imidlertid er helt klart er at man til tross for dette likevel har for mange rømminger i norsk havbruksnæring. Dette er noe næringen ikke kan leve med. Det koster både penger, omdømme og det kan påføre vill laksefisk en utilbørlig påvirkning.

I Sjømatbedriftene har vi lagt frem fire konkrete tiltak vi mener må på plass for å få bukt med rømming. Så vidt jeg vet er vi den eneste organisasjonen som har levert konkrete tiltak til Nærings og Fiskeridepartementet.

Innføre tydelige kompetansekrav

Havbruksselskapene må ta større ansvar for å ta ut rømt fisk

Virksomheter med gjentatte rømming de siste 2 år tilbys ikke vekst.

Virksomheter som bevisst ikke rapporterer om rømming får nedtrekk i produksjonen (MTB)

I tillegg til dette så er jeg kjent med at det også i Nærings- og Fiskeridepartementet har blitt jobbet med ulike tiltak for å få ned antall rømminger i havbruksnæringen.

Tiden for å snakke om ting må, slik jeg ser det, etter nå være over. Nå må det på plass sterke tiltak for å få ned rømmingshendelsene.

Andre aktuelle saker

Vil du delta i intervju? 

Vil du delta i intervju? 

Fiskeridirektoratet ønsker å intervjue et utvalg personer som jobber i fiskerinæringen våren 2024     Målet er å øke kunnskapen om hvilke utfordringer fiskerinæringen står ovenfor når det gjelder å følge regelverket i praksis.  Ved å delta bidrar du til...

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne.   KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.