En fremtid med fisk på tanken!
Avfall Norge avholdt i går sitt årlige bioseminar. Fokuset var rettet mot økt utnyttelse av de store bioavfallsressursene vi har, og da først og fremst fra havbruk, landbruk, skogen, byer og industri, som kan utnyttes til oppbygging av ny industri i Norge, f.eks. med utgangspunkt i biogass- og biogjødselanlegg.
Sjømatbedriftene var den eneste av sjømatorganisasjonen som var invitert til å holde innlegg fra podiet. Et av hovedspørsmålene administrerende direktør Robert Eriksson, stilte fra talerstolen til myndighetene var: Hvorfor importere biodrivstoff når vi kan ha fisk på tanken?
Fisk som dør som følge av parasitter og lusebehandling kan ikke i dag benyttes som dyrefôr, samtidig utgjør dette avfallet en stor del av det uutnyttede energipotensialet. Forskning viser at fiskeavfall lar seg vanskelig bruke alene. Men kombinasjonen husdyrgjødsel og fiskeavfall er meget gunstig. Dette fordi at avfall fra fisk har høyt energiinnhold og husdyrgjødsel har en stabiliserende virkning. Forskningen viser at den optimale suksessoppskrift er 15 % avskjær og slakt fra fisk som behandles med husdyrgjødsel. Det viser seg at denne kombinasjonen øker metanutbytte med 100 % sammenliknet med mengden metan som er mulig å få ut fra husdyrgjødsel.
Med dette som bakgrunnsteppe inviterte Eriksson i sitt innlegg til tettere kobling mellom landbruk og havbruk. Før han stilte det retoriske spørsmålet: Hva er problemet?
Spørsmålet besvarte han selv ved å vise til at det handler om økonomi. Kostnadene til frakt og håndtering av fiskeavfall er høye. Ser vi i hvitfisk sektoren blir kun om lag 44% av avfallet tatt hånd om.
Eriksson var klar fra talerstolen han fremhevet at det måtte bli lønnsomt å levere fiskeavfall til biogassanlegg i stedet for å dumpe det. Intensiver må til, sa han, og kom med en klar bestilling til statssekretær Roy Angelvik.
– Dette handler om ressursutnyttelse, verdiskaping, og grønn konkurransekraft, uttalte han, før han trekker frem at nettopp Biokraft er et eksempel på en slik industrietablering som utnytter avfallsressurser fra hav- og skogbruk på en meget fremtidsrettet måte.
-Så er det ekstra hyggelig at Biokraft AS som er verdens største anlegg innen akkurat dette segmentet også er medlemmer av Sjømatbedriftene, avslutter Eriksson.
Andre aktuelle saker
Påmelding til Sjømatdagene 2025 er nå åpen!
Bli med på Sjømatdagene 2025 på Scandic Hell i Stjørdal! Vi har gleden av å invitere alle med interesse for sjømatnæringen til årets store begivenhet – Sjømatdagene 2025, som finner sted på Scandic Hell i Stjørdal. Programmet byr på engasjerende foredrag og rikelig...
Sjømatbedriftene: -Ber Sivertsen Ness innføre forsøksordning på sesongtilpasset MTB
Foto: Nærings- og fiskeridepartementet Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, ber politikerne om å komme på banen og innføre en prøveordning med «sesongtilpasset MTB». Han mener manglende fleksibilitet får negative konsekvenser i form av...
Sjømatbedriftene styrker laget med Adrian Jørgensen
Sjømatbedriftene styrker laget ytterligere og har ansatt Adrian Jørgensen i den nyopprettede stillingens som organisasjonsrådgiver For de aller fleste er Adrian Jørgensen kjent som artist. Han har deltatt i TV-sendte musikkonkurranser som X Factor, The Voice – Norges...
Overleverte forslag om nullutslippsteknologi til Statsråden
Foto: Johan Martin Krûger, Sjømatbedriftene Sjømatbedriftene overleverte onsdag et helhetlig forslag til forskrift og høringsuttalelse om nullutslippsteknologiordning til fiskeri og havminister Marianne Sivertsen Næss. Forslaget gir statsråden mulighet til raskt å...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.