Turister slipper ut 41 prosent av fanget fisk
Turistfiskebedrifter har i 2018 for første gang rapportert gjestenes fangster. På tampen av sesongen viser rapporteringsoversikten at av vel 2,2 millioner fanget fisk er hele 41 prosent sluppet ut igjen. En utslippsprosent på 41 prosent kan virke høyt, men forsker Keno Ferter ved Havforskningsinstituttet syns ikke dette tallet er overraskende. Tvert imot mener han utslippsprosenten er noe lavere enn forventet. – Tidligere studier om catch-and-release innen fritidsfiske antyder en utslippsprosent på mer enn 40 prosent for mange arter. Å slippe ut fisk er en del av fiskingen for fritidsfiskere – enten de er nordmenn eller turister.
Forskeren mener hovedårsaken til at så mange fisk blir sluppet ut igjen er minstemålsreguleringen eller at fiskerne selv synes at fiskene er for små. Flere fiskearter har et minstemål, det vil si at fisk under minstemålet skal slippes ut igjen når den er levedyktig. Det gjelder blant annet torsk og kveite, som er blant de rapporteringspliktige artene.
– Det er et godt tegn at fiskere følger reglene og slipper ut fisk som er under minstemålet. For eksempel er minstemålet for torsk 44 cm i Nord-Norge, og noen mener det minstemålet er for lavt, sier Ferter ved Havforskningsinstituttet.
Tidligere studier på torsk og kveite viser også at hvis ikke fisken er skadet, vil en høy andel av fisken som slippes ut overleve.
– Men flere utslippsstudier er viktig for å se nærmere på overlevelse og ikke-dødelige effekter for hver enkelt art, avslutter Ferter
Noen nøkkeltall fra rapporten per 9. oktober
Fisketurer: 108 000
Antall fisk beholdt: 1 316 204
Antall fisk sluppet ut: 918 475
Utslipp: 41,1 %
Tallene gjelder torsk, sei, kveite, steinbit og uer, som er de rapporteringspliktige artene.
Andre aktuelle saker
Vil du delta i intervju?
Fiskeridirektoratet ønsker å intervjue et utvalg personer som jobber i fiskerinæringen våren 2024 Målet er å øke kunnskapen om hvilke utfordringer fiskerinæringen står ovenfor når det gjelder å følge regelverket i praksis. Ved å delta bidrar du til...
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne. KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....
Akvakulturnæringa på Vestlandet – frå «Raudt til Grønt»
Det blir åpent møte om rapporten fra "Rødt til Grønt" som er utarbeidet av HI, VI, UIS på oppdrag fra Vestland fylkeskommune. Tid: Torsdag 18. april kl. 15:00 - 17:30 (kaffi og noko å bita i frå kl. 15:00, møtestart kl. 15:30) Stad: Radisson Blu Royal Hotel...
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.