fbpx

– SAMSPILL GJØR OSS GODE!

I ti år har Sett Sjøbein inspirert unge til å satse på en fremtid i næringen. Nå avsluttes prosjektet. Les leder Janita Arhaugs refleksjoner.
 
Janita Arhaug og Frøy Katrine Myrhol avslutter i løpet av kort tid sitt arbeid i prosjektet, etter at det ble klart at det nedlegges i 2019.

– I løpet av årene med prosjektet har mange dyktige medarbeidere arbeidet i Sett Sjøbein og bidratt til å skape oppmerksomhet om sjømatnæringen. Fra Norges Fiskarlags side vil vi rette en stor takk til alle dem som gjennom disse ti årene har bidratt i prosjektet, sier Fiskarlagets leder Kjell Ingebrigtsen.

Leder Janita Arhaug har bidratt med å synliggjøre noe avsluttende tanker rundt rekruttering og arbeid i næringen før hun forlater Sett Sjøbein. Vi deler her hennes tanker med våre lesere:

Samspill gjør oss gode!
I et øyeblikk av refleksjon stiller jeg spørsmålet: Er vi flinke nok til å ta vare på, støtte hverandre, og jobbe mot felles mål i sjømatnæringen? Vi har i alle fall mye å stri med, hver på vår kant.

Fra heimbygda mi hadde vi utsikt rett over skipsleia og til Ulsteinvik der tv-serien «Heimebane» er innspilt. Vi seere har blitt kjent med kulturen rundt en fotballklubb i en liten by på Vestlandet der verftsarbeidere, fotballspillere, kjærester, trenere, heiagjeng, støtteapparat og bedriftseiere spiller hver sine roller. Mange kamper skal utkjempes, ikke bare på fotballbanen.

Vi har fått komme inn i sjela til flere av rollefigurene, og de har alle sitt å stri med. Kan virkelig en kvinne lede et herrelag i fotball? Ungdom som må lære the hard way. Usikkerhet. Seksuell trakassering. Fotballspilleres jag etter å bli best. Ansatte som lever og ånder for laget sitt. Klubbeiere som forvalter spillere og ansatte som verdipapir.

Siden oppstarten av Sett Sjøbein i 2008 har vår suksess vært betinget av at vi har hatt mange gode støttespillere med på laget.

I siste episode går det endelig et lys opp for alle sammen når de innser at alle har sin rolle, men at de har større sjans for å lykkes om de står sammen enn som individualister. Når man jobber for et felles mål er alt mulig. Lille Varg fra Ulsteinvik vinner cupfinalen mot selveste Rosenborg!

I sjømatnæringen kjempes det for kvoter og reguleringer, avgifter, kvalitet, miljø og marked. Vi har maktkamper, konflikter og rettsaker. Og joda, vi har noen kvinnelige ledere, men de fleste toppsjefene er fortsatt menn. Næringen er så sammensatt og komplisert at de fleste har nok med seg og sitt.

I det nasjonale samarbeidsprosjektet Sett Sjøbein har vi i ti år jobbet for å vise frem bredden av sjømatnæringen overfor ungdom. Målet har vært å øke synligheten, og gi innsikt i hvilke yrkes- og utdanningsmuligheter som finnes til sjøs og på land.

Siden oppstarten av Sett Sjøbein i 2008 har vår suksess vært betinget av at vi har hatt mange gode støttespillere med på laget. Ansatte i fiskeri- og havbruksnæringen har stilt opp for å veilede de unge gjennom våre tiltak, på utdanningsmesser, i yrkesportretter, ved å holde presentasjoner og å åpne opp for bedriftsbesøk. Men ikke bare aktørene direkte tilknyttet næringen har bidratt til at vi lyktes, vi har også spilt på lag med utstyrsleverandører, FOU- og utdanningsinstitusjoner, politikere og fiskeripresse. En stor takk til dere alle!

Det er en tid for alt, og nå legges Sett Sjøbein ned. Husk å stå sammen der dere kan, sammen får vi til mer enn hver for oss!

Andre aktuelle saker

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.