To nye produktklasser under NM i Sjømat
Reidar Fredriksen fra Reinhartsen og Marit Hjønnevåg fra Brødrene Hjønnevåg er klare for NM i Sjømat 2021.
Tekst: Sjømatbedriftene
Dato: 05.03.2021
Årets første NM konkurranse er like rundt hjørnet, og det nærmer seg sakte men sikkert påmeldingsfristen den 31. Mars. Det betyr at det fortsatt er tid for din bedrift til å melde på deres produkter i en eller flere av de totalt 15 produktklassene.
NM i Sjømat 2021 vil bli gjennomført i uke 17 (26. april – 30. april) med en fagjury som vil bedømme alle produktene. – Vi har i år som tidligere år fått på plass det vi mener er en solid fagjury, alle med ulik kompetanse og bakgrunn, sier Anette Almås, fagsjef for sjømathandel og foredling i Sjømatbedriftene. Hun har det faglige ansvaret for NM i Sjømat. Produktene blir presentert anonymt til fagdommerne og alle deltagende produkter blir bedømt etter en karakterskala, der følgende kriterier vil bli vektlagt: Produktets utseende (er det appetittlig eller er det avvik man ikke forventer i produkter av denne typen), lukt, smak og konsistens.

Anette Almås er fagsjef for sjømathandel og foredling i Sjømatbedriftene. Hun er også fagansvarlig under NM.
– Vi ser at påmeldingen fortsatt er størst i de «tradisjonelle» produktklassene, men det er veldig spennende at vi i år også har fått med to klasser for osteprodukter, sier Anette Almås. – Det er viktig for oss å få vist frem mangfoldet av sjømat som finnes i landet vårt. Dette kommer virkelig til syne nå når vi har slått sammen NM i Sjømatprodukter og NM i Røkt og gravet laks og ørret til en stor konkurranse, og i tillegg fått på plass to nye produktklasser. Almås forteller videre at konkurransen er en handelsvarekonkurranse og de innsendte produktene skal representere bedriftens handelsvare.
Tilbakemeldinger på innsendte produkt
Når produktene er bedømt, vil fagjuryen komme med tilbakemeldinger på hvert enkelt produkt, som deltakerne får tilsendt i etterkant av konkurransen. Om du ikke har tenkt å gå for seier, er dette altså en mulighet til å få tilbakemelding fra svært kompetent fagpersonell på for eksempel nye produkter, eller produkter du ønsker å utvikle videre. – Vi nådde ikke opp de første gangene vi var med, men vi fikk en god bedømmelse på våre produkter, hva vi kunne gjøre med de for å få de bedre. Dette tok vi med oss tilbake igjen til vår bedrift, og dette har resultert i det du ser her, sier Reidar Fredriksen fra Reinhartsen i Kristiansand, mens han viser frem en drøss med medaljer fra tidligere NM (se video øverst i saken). Marit Hjønnevåg fra Brødrene Hjønnevåg er en av de som også har god erfaring både med å delta og å vinne medaljer under NM, og hos Brødrene Hjønnevåg har de planer om å hente medaljer også i år.
Har du spørsmål om NM i Sjømat?
Mobil: +47 414 28 587
E-post: mali@sjomatbedriftene.no
Andre aktuelle saker
Restauksjon av løyve til lakseoppdrett
I byrjinga av oktober vil det være mogeleg å by på restkapasitet til lakseoppdrett. Då vil useld kapasitet frå auksjonen i fjor, tilbys på nytt. Nærings- og fiskeridepartementet har fastsette forskrifta om sal av restkapasitet gjennom auksjon. Den opnar måndag 2....
Resultat etter minsteprisdrøftelser for høstsesongen
Foto: Norges Fiskarlag Norges Råfisklag og fiskeindustrien forhandlet 12. september 2023 minstepriser for fisk gjeldende for høstsesongen. Partene ble enige om å videreføre allerede gjeldene minstepriser. Artene torsk, hyse og sei følger de til enhver tid gjeldende...
Sjømatnæringen med felles plastseminar og ryddeaksjon
Foto: Norges Sjømatråd I fjor samlet 2 000 frivillige over 20 tonn marint avfall under «Rein Hardangerfjord». Når verdens største opprydningsaksjon starter 14. september, inviterer en samlet norsk sjømatnæring til plastseminar og felles ryddedugnad. «Me berre...
Bilder NM i Sjømat – premieutdelingen
Foto: Sjømatbedriftene I stålende sol ble det delt ut medalje til stolte sjømatprodusenter under årets AquaNOR messe. Andre aktuelle saker Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim Tlf: +47 73 84 14 00Besøksadresse:Dronningens gate 7, 6. etasjeE-post:...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.