fbpx

Helsingborg kommune – første kommune i verden som sporer torsk

24.08. 2021

Foto: T.v. Trond Henriksen (Leder for havbruk i Atea), i midten Robert Eriksson (Adm. dir. Sjømatbedriftene) t.h. Linda Bjarle (Livsmedelskontroller i Helsingborg Kommune).

Helsingborg kommune blir den første kommunen i verden som skal spore torsk fra Norge. Til det har de valgt å bruke sporingstjenesten som tilbys fra Norwegian Seafood Trust og teknologiselskapet Atea. Dette kom frem under en samtale på Aqua Nor, med Linda Bjarle i Helsingborg kommune og administrerende direktør i Sjømatbedriftene Robert Eriksson.

Helsingborg kommune kjøper hvert år inn 3000 tonn mat til over 80 millioner kroner til sine skoler og eldresentre. For kommunen er det viktig å få større kontroll på hvor råvarene har vært og ikke minst vite hva de serverer innbyggerne.

– Det er en stor utfordring å få et bedre innblikk i råvarene som serveres i kommunen. Til tross for at vi og våre leverandører har gjort det beste ut fra forholdene, har vi vurdert hvordan vi kan gjøre mer. Da vi hørte at blokkjedeteknologi kan hjelpe oss med å ta større ansvar, startet vi umiddelbart et pilotprosjekt med sportingstjenesten til Norwegian Seafood Trust og Atea for å spore reisen til torsken vi kjøper inn, sier Linda Bjarle i Helsingborg kommune.

For noe få år siden dokumenterte den franske TV-kanalen France5 hvordan fisken som blir fisket langs norskekysten blir sendt 15.000 kilometer til Kina, pumpes med vann og sendes tilbake til fiskedisken i europeiske land. Det er dette Helsingborg kommune nå ønsker å sikre seg mot.

-Mye av torsken vi kjøper i dag har hatt en lang reise fra hav til bord. Det fiskes i stor grad i Nord-Norge, men sendes deretter helt til Kina for å fileteres Det er en reise på rundt 80 dager der vi vet lite om hva som skjer med råvarene våre. Denne teknologien gjør det mulig å sikre at torsken vi mottar er trygg, fisket lovlig og er transportert klimavennlig. Vi må vite hva vi serverer vår barn i skolen og våre beboere i eldreomsorgen, forteller Bjarle.

Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert Eriksson, forteller at Blokkjedeteknologien gjør det mulig å få sikker informasjon om når torsken ble fisket, og på hvilket fiskemottak den ble filetert. Dette lagres i en blokkjede som følger fisken hele veien og som det ikke er mulig å tukle med. Informasjonen hentes ut med QR-kode som kan skannes med et enkelt mobilkamera.

-Her har Norge mye å lære av våre svenske venner i Helsingborg. Faktum er at norske eldreomsorgsinstitusjoner og helsevesenet har ikke peiling i dag på hva de serverer sine beboere og pasienter. Norske politikere må våkne. Og det er enkelt å ta kontrollen over råvarene. Politikerne kan begynne med sjømat og sette krav om at denne skal spores.
Så skal vi i næringen legge til rette for at fisk og skalldyr fra norske fiskeri- og oppdrettere har god dokumentasjon gjennom verdikjeden, for å sikre at sluttkunden er trygg på at de kjøper bærekraftige produkter, avslutter Robert Eriksson

Foto: Fra seminar på Norwegian Seafood Trust sin stand under Aqua Nor idag.

For ytterligere kommentarer kan Robert Eriksson nås på telefon 95 06 87 97.

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.