fbpx

Krever at regjeringen gir strømpakke til sjømatnæringen

15.03. 2022

Robert Eriksson Adm dir

Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson, krever at regjeringen innfører strømstøtte for sjømatnæringen før industriarbeidsplasser går tapt.

Tekst: SJØMATBEDRIFTENE | Pressemelding

Sjømatbedriftene, som er landets største og eldste politiske uavhengige næringsorganisasjon for sjømatnæringen, ber regjeringen om å iverksette strømstøtte – raskt.

– Jeg har mottatt mange henvendelser fra flere av våre bedrifter, og da spesielt innen sjømatindustrien, som sliter med skyhøye strømregninger. De er bekymret, oppgitt og frustrert, sier Eriksson.

I Hurdalsplattformen har regjeringen uttalt klart og tydelig at de vil stimulere til økt innlands bearbeiding. Forrige uke mottok fiskeri- og havministeren rapporten om hvordan man kan sikre grønnere og økt bearbeiding av sjømat i Norge.

– Totalt er det gjennom de siste 25 årene eksportert mellom 25 – 30 000 arbeidsplasser i sjømatindustrien fra Norge til Europa. Vi er i en ekstraordinær tid. Om vi ikke evner å bidra til lønnsomhet i næringen frykter jeg at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt, sier Eriksson.

Han viser til at det allerede er svært små driftsmarginer innen denne delen av næringen, og at skyhøye strømpriser, som mange nå opplever, kan bli tuen som velter lasset.

– Norsk sjømatindustri sliter allerede med å få tilgang på nok råstoff med god kvalitet. I tillegg ser vi at en økende andel av fisk fanget i Norge går rett ut på auksjon i Danmark. Dette skjer naturlig nok fordi fiskerne får bedre betalt der enn her hjemme. Skyhøye strømpriser vil svekke konkurransekraften ytterligere, sier han.

Sjømatbedriftene mener at dagens strømpriser også har stor negativ effekt for de som produserer rogn, smolt, settefisk og matfisk på landanlegg.

I starten av februar i år ble regjeringspartiene og SV enige om å bevilge 500 millioner kroner i strømstøtte for å hjelpe bønder med høye strømregninger.

– Havet er utvilsomt vårt største matfat. Når det gjelder kompensasjon for høye strømkostnadene krever vi at regjeringen har de samme ordningene uavhengig av om maten kommer fra havet eller fra land. Regjeringen møtes til budsjettkonferanse i dag, og de vil ha en gylden mulighet til å få kvittert ut vårt krav, raskt og effektivt, avslutter administrerende direktør i Sjømatbedriftene.

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.