fbpx

Overleverte forslag om nullutslippsteknologi til Statsråden

22.08. 2024

Landbasser oppdrett

Foto: Johan Martin Krûger, Sjømatbedriftene

Sjømatbedriftene overleverte onsdag et helhetlig forslag til forskrift og høringsuttalelse om nullutslippsteknologiordning til fiskeri og havminister Marianne Sivertsen Næss. Forslaget gir statsråden mulighet til raskt å kunne kvittere ut stortingets vedtak om en miljøfleksibilitetsordning.

Gjennom flere reportasjer har media avdekket store utfordringer i oppdrettsnæringen. En klar majoritet av utfordringene næringen har skyldes luseproblemet. Lus og avlusning er hovedårsaken til sykdom og død.

Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert H. Eriksson, forteller at Sjømatbedriftene igjennom flere år har etterspurt en miljøfleksibilitetsordning, slik at det blir mulig å investere og satse på lusefrie produksjonsmetoder. På messeområdet til Nor-Fishing i Trondheim fikk han mulighet til å overrekke et fullstendig forslag til Fiskeri- og havministeren.

-Vi har jobbet hardt og iherdig inn mot politikerne i lang tid, og det var svært gledelig at Stortinget i to omganger har vedtatt innføring av en slik ordning i tråd med våre prinsipper. Dessverre har regjeringen så langt ikke levert noe som helst, på tross av flertallsvedtaket i Stortinget. Vi ønsker derfor å være konstruktiv og hjelpe statsråden til å få på plass ordningen i løpet av året slik hun har lovet, sier Robert H. Eriksson.

Han opplever statsråden som positiv og løsningsorientert, og har derfor store forventninger og god tro på at nettopp Marianne Sivertsen Næss vil være den statsråden som leverer en avgjørende viktig ordning for at næringen skal utvikle seg videre.

Statsråden på sin side fortalte at hun opplevde Sjømatbedriftene som svært konstruktive ved å komme med et omfattende og grundig innspill.

-Jeg er opptatt av at vi raskt må få på plass en ordning slik stortinget har bedt om. For meg er det viktig at ordningen er enkel å håndtere for både forvaltning og næring, og at man rask kan komme i gang med ordningen. Så har akkurat nå fått innspillet i hånden og må naturlig nok få muligheten til å lese det før jeg kan uttale meg konkret om det som i dag er overlevert til meg. Jeg gleder meg til å lese til å lese forslaget, sa Sivertsen Næss.

Tidligere fiskeriministre har sagt at det er næringen som må løse problemene.

-Dette er selvsagt riktig. Men politikerne har også et ansvar for å legge forholdene til rette slik at vi får på plass helt nødvendige insentiver og et riktig regulatorisk rammeverk gjennom en forskrift. Jeg opplever helt oppriktig at statsråden har en helt annen og mer positiv tilnærming til å finne en god løsning, sier Eriksson.

Hva foreslår Sjømatbedriftene

Eriksson forteller at oppdrettsnæringen har vært gjennom et år med store utfordringer og mediebildet har vært preget av rekord høy dødelighet, rekord høy andel med sårfisk, bilder av selvdøende fisk i merdene, og sykdommer og perlesnormanet. I tillegg har man heller ikke trafikklysordningen for oppdrettsnæringen klart å løse problemene med lakselus.

-Dette er naturlig nok bilder som preger oss i næringen og ikke minst folk flest når de får dem presentert. Sjømatnæringen som landets største og viktigste matvareprodusent er helt avhengig av forbrukernes tillit. Næringen må selv fikse sine problemer, og dette er ett av forslagene som vil bidra til å dette, sier Eriksson.

Forslaget som i dag ble overlevert statsråden går i korthet ut på følgende:

  • Hvis en aktør velger og konverterer fra åpen produksjon til lukket (store investeringskostnader) får man økt produksjonsvolum.
  • Det stilles krav til null lus og et klart krav om slamoppsamling
  • Teknologien må verifiseres av uavhengig tredjepart
  • Hvis man ikke leverer resultater i tråd med dette, trekkes volum tilbake.

 

Det er verdt å merke seg at vårt forslag til nullutslippsløsning ikke bare støttes av næringen, men også Norske Lakseelver, som tradisjonelt har vært blant de mest kritiske til oppdrettsnæringen. Vårt forslag har bred oppslutning, og er i tråd med hva Havbruksutvalget har anbefalt og stortinget har vedtatt, sier Eriksson.

Han peker på at forslaget vil bidra til:

  • Å redusere lusepresset
  • Redusere dødeligheten
  • Bedre fiskevelferden
  • Redusere dødeligheten

-Vi mener det er utrolig viktig at man starter med en nullutslippsløsning. Dette utelukker ikke at vi også skal få på plass lavutslippsløsninger og forbedre eksisterende produksjonsmetoder, men det haster med å komme i gang med nullutslippsteknologier, og dette bør dermed prioriteres raskt. Det er nå bare for statsråden og dra tilbake til Departementet og trykke på knappen. Vi har sørget for at hun har et fiks ferdig forslag som kan iverksettes allerede i morgen. Da kommer næringen umiddelbart til å sette i gang med nullutslippsløsninger, til det beste for fisken, naturen og Norge, avslutter Robert H. Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene.

Forskrift nullutslippsløsning – Endelig

Høringsnotat om etablering av miljøfleksibilitet – Nullutslippsrdning

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.