Sjømatbedriftene til kamp mot fiskejuks
![](https://sjomatbedriftene.no/wp-content/uploads/2018/08/Kystvakt.jpg)
For nøyaktig en uke siden hadde Sjømatbedriftenes administrerende direktør Robert Eriksson, og styreleder Håvard Høgstad møte med vår nye fiskeriminister Harald Tom Nesvik. Et av de sentrale temaene i møtet var kampen mot fiskejuks.
Eriksson proklamerte for statsråden at han forventet en statsråd som var hard i klypa i den forstand at man gjorde det vanskelig å være kjeltring og enkelt å være seriøs.
-Vi trenger ikke mer byråkrati i form av skjemaer og rubrikker som skal ta livet av de seriøse, vi trenger et regelverk og kontrollregime som luker ut kjeltringene, sier Eriksson.
Fiskeriministeren svarte opp med at fiskejuks vil være et av hans aller viktigste tema, og er det noe han kommer til slå hardt ned på så er det nettopp det.
– Jeg kommer ikke til å vise noen nåde ovenfor jukserne, repliserte Nesvik.
For å bekjempe fiskejuks har Sjømatbedriftene bl.a. sendt inn følgende forslag til fiskerikontrollutvalget:
- Den faglige kompetansen i deler av Mattilsynet, Direktoratets kontrollenhet, Salgslagene og Skatte og tollmyndighetene slås sammen til en slagkraftig enhet. Dette gjøres etter modell fra SUA-kontorene som ble etablert i kampen mot arbeidslivskriminalitet. En slik sammenslåing vil sikre bedre og en samordnet kontroll og tilsynsfunksjon.
- Fysiske kontroller må gjennomføres oftere. Dette bør gjøres ved at fisken kontrolleres når den kommer til kai. Det næringen trenger aller minst er flere kontrollrutiner og skjemaer.
- Kontrollene må konsentreres på det som kan etterprøves – dagens journalføring er ingen ressurskontroll men ressurssløsing, ordningen i sin nåværende form kan avskaffes.
- Kontrollrutinen må utarbeides slik at de er lett å etterleve. Paragrafer som ikke er mulig å gjennomføre i praksis, eksempelvis «fortløpende veiing av all fisk», må tilpasses bedriftenes og ikke kontrollørenes behov. Gjennomsnittsveiing må benyttes fremfor dagens tungrodde løsning hvor hver enkelt fisk veies.
- Fisken er en felles ressurs og bør ikke bare forvaltes men også omsettes av et uavhengig salgslag. Dagens modell hvor det skal gå gjennom salgslagene som igjen eies av fagforeningene er ingen god modell.
Omregningsfaktorer må ikke være konkurransevridende. (Det bør vurderes å innføre en faktor for bestandsberegning og en reell omregningsfaktor på anlegg). Straff for manglende etterlevelse, og juks må reageres på med inndragning av kvoterettighetene. Disse rettighetene som blir inndratt må igjen fordeles ut til de seriøse aktørene.
Andre aktuelle saker
Regjeringen øker permitteringstiden fra 26 til 52 uker for fiskeindustrien – Endringen må tre i kraft nå.
Sjømatbedriftene har jobbet hardt og lenge med å få utvidet dagpengeperioden for de permitterte i fiskeindustrien, fra 26 til 52 uker innenfor en periode på 18-måneder. Det er en stor seier at vi endelig har fått med oss regjeringen til å utvide permitteringsperioden....
Save the date – Sjømatdagene
Sjømatdagene 24. – 26. mars 2025 på Hell Det er med stor glede vi nå kan annonsere datoen for Sjømatdagene 2025, som vil finne sted på Scandic Hell. Som en av de mest tradisjonsrike konferansene i bransjen, lover vi et program som vil inspirere og engasjere. Sett av...
The Royal Blue Night i Nor-Fishing uken
Den 21. august arrangerer Sjømatbedriftene og KOMENT, The Royal Blue Night – en eksklusiv aften for sjømatnæringen. Der kan du ta med deg kunder, samarbeidspartnere og ansatte til en helaftens opplevelse. En god arena for å etablere nye og styrke eksisterende...
Nye krav til arbeidskontrakt
Image by pch.vector on FreepikNye krav til hvilke opplysninger arbeidskontrakter må inneholde, trer i kraft 1. juli. Hensikten er at dette skal bidra til tydeligere og mer forutsigbare arbeidsvilkår for å gi økt trygghet og klarhet for arbeidstakerne. De nye kravene...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.