Sjømatbedriftene til kamp mot fiskejuks
For nøyaktig en uke siden hadde Sjømatbedriftenes administrerende direktør Robert Eriksson, og styreleder Håvard Høgstad møte med vår nye fiskeriminister Harald Tom Nesvik. Et av de sentrale temaene i møtet var kampen mot fiskejuks.
Eriksson proklamerte for statsråden at han forventet en statsråd som var hard i klypa i den forstand at man gjorde det vanskelig å være kjeltring og enkelt å være seriøs.
-Vi trenger ikke mer byråkrati i form av skjemaer og rubrikker som skal ta livet av de seriøse, vi trenger et regelverk og kontrollregime som luker ut kjeltringene, sier Eriksson.
Fiskeriministeren svarte opp med at fiskejuks vil være et av hans aller viktigste tema, og er det noe han kommer til slå hardt ned på så er det nettopp det.
– Jeg kommer ikke til å vise noen nåde ovenfor jukserne, repliserte Nesvik.
For å bekjempe fiskejuks har Sjømatbedriftene bl.a. sendt inn følgende forslag til fiskerikontrollutvalget:
- Den faglige kompetansen i deler av Mattilsynet, Direktoratets kontrollenhet, Salgslagene og Skatte og tollmyndighetene slås sammen til en slagkraftig enhet. Dette gjøres etter modell fra SUA-kontorene som ble etablert i kampen mot arbeidslivskriminalitet. En slik sammenslåing vil sikre bedre og en samordnet kontroll og tilsynsfunksjon.
- Fysiske kontroller må gjennomføres oftere. Dette bør gjøres ved at fisken kontrolleres når den kommer til kai. Det næringen trenger aller minst er flere kontrollrutiner og skjemaer.
- Kontrollene må konsentreres på det som kan etterprøves – dagens journalføring er ingen ressurskontroll men ressurssløsing, ordningen i sin nåværende form kan avskaffes.
- Kontrollrutinen må utarbeides slik at de er lett å etterleve. Paragrafer som ikke er mulig å gjennomføre i praksis, eksempelvis «fortløpende veiing av all fisk», må tilpasses bedriftenes og ikke kontrollørenes behov. Gjennomsnittsveiing må benyttes fremfor dagens tungrodde løsning hvor hver enkelt fisk veies.
- Fisken er en felles ressurs og bør ikke bare forvaltes men også omsettes av et uavhengig salgslag. Dagens modell hvor det skal gå gjennom salgslagene som igjen eies av fagforeningene er ingen god modell.
Omregningsfaktorer må ikke være konkurransevridende. (Det bør vurderes å innføre en faktor for bestandsberegning og en reell omregningsfaktor på anlegg). Straff for manglende etterlevelse, og juks må reageres på med inndragning av kvoterettighetene. Disse rettighetene som blir inndratt må igjen fordeles ut til de seriøse aktørene.
Andre aktuelle saker
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne. KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....
Akvakulturnæringa på Vestlandet – frå «Raudt til Grønt»
Det blir åpent møte om rapporten fra "Rødt til Grønt" som er utarbeidet av HI, VI, UIS på oppdrag fra Vestland fylkeskommune. Tid: Torsdag 18. april kl. 15:00 - 17:30 (kaffi og noko å bita i frå kl. 15:00, møtestart kl. 15:30) Stad: Radisson Blu Royal Hotel...
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...
Sjømatdagene 2024
Sjømatdagene 2024 er historie, og Sjømatbedriftene vil takke alle som deltok under årets konferanse. Evalueringen er ferdig og vi er svært glade for alle gode, konstruktive og hyggelige tilbakemeldinger på hva som fungerte bra, og hva som kan gjøres bedre til neste...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.