fbpx

Reguleringsmøte i Bergen

Fiskeridirektøren inviterte denne uken næringen til Bergen for å diskutere neste års fiskekvoter.

Det meste av reguleringen i fisket virker bra og fungerer godt, og ser man bort fra hyse blir fiskeressursene stort sett bra utnyttet. Som en liten illustrasjon som viser viktigheten til gode reguleringer kan nevnes ar årets ubenyttede hysekvantum alene utgjør omlag 300 millioner kroner.

Neste års kvoter for de viktigste fiskeartene er satt allerede tidligere i høst. Hysekvoten går ned med 15% neste år, sei ned med 12% og torskekvoten må neste år settes ned med 6,5%. Direktoratets reguleringer må ta hensyn til flest mulige interesser og fordeler de gitte ressursene på best mulig måte.

Ikke så rart å forstå at primærnæringen viser stort engasjement. Tiltak som ferskfiskordningen eller andre avsetninger som går på bekostning av fiskernes kvote fører derfor alltid til diskusjoner under reguleringsmøte. Som en trøst nevnte fiskeridirektøren at pris og etterspørsel etter hvitfisk forhåpentligvis vil øke neste år.

En viss spenning var også knyttet til torskekvoten til de ca. 2500 båter i åpen gruppe. Deres kvote var grundig overfisket også i år og etter vanlig kutyme må gruppen selv tar ansvar og får redusert kvoten til neste år. Dette ville vært kroken på døra for denne gruppen som er en viktig leverandør til ferskfiskindustrien. Fiskeridirektøren vil legge opp til en kombinert løsning der åpen gruppe betaler noe av overfisket selv fra 2019- kvoten, en andel tas fra «toppen», en andel forskutteres fra 2020 og en andel byttes mot hyse til havfiskeflåten.

For våre medlemsbedrifter i sør er det viktig å merke seg at Fiskeridirektøren holder fast ved forslaget om bruk av sorteringsrist til også å gjelde områdene innenfor 4 nautiske mil av grunnlinjene fra og med 1. januar 2019. Dette mot viljen av en samlet næring.

Andre aktuelle saker

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne.   KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...

les mer
Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024 er historie, og Sjømatbedriftene vil takke alle som deltok under årets konferanse. Evalueringen er ferdig og vi er svært glade for alle gode, konstruktive og hyggelige tilbakemeldinger på hva som fungerte bra, og hva som kan gjøres bedre til neste...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.