fbpx

Flere nye rekefelt etablerer seg ved oppdrettslokasjoner

Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert Eriksson, opplever det som både søkt og urimelig at det etableres rekefelt i etablerte akvakulturområder.

– Vi opplever nå at det etableres rekefelt i akvakulturområder langs hele kysten. Med høsten i fjor friskt i minne virker en del av disse etableringene som noe søkt, sier Robert Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene.

Han fremhever at han har mottatt flere henvendelser med samme problemstilling hvor man for flere år siden har omsøkt og fått etablert lokasjoner, og at det den gang ikke kom innsigelser fra hverken fiskeriinteresser i den offentlige høringen, og heller ingen innsigelser fra Fiskeridirektoratet i sektormyndighetenes behandling av etableringen.

-Nå etableres det rekefelt tett opptil flere lokasjoner, og da med den begrunnelsen at det en gang i fortiden var en reketråler der og fisket, sier han.

Det er forståelig at havbruksaktørene finner det urimelig at det etableres et rekefelt i akvakulturområder som tidligere er godkjent uten innsigelser, og at dette oppleves som en obstruksjon med tanke på den begrensning dette legger på de lokasjonene det gjelder, sier Eriksson.

I fjor høst opplevde man en betydelig uro fra villfisknæringen i Troms, ved at det ble rapportert om død reke. Sjømatbedriftene var raskt ute og ga sin støtte til Fiskeriministerens innstramninger for bruk av åpne behandling med lusemidler i områder med gytefelt og rekefelt. Det nye regelverket med innstramningene ble iverksatt fra 1. januar i år.

Eriksson er tydelig på at det Sjømatbedriftene den gang mente, mener de fortsatt. Derfor er

Sjømatbedriftene opptatt av at det legges til rette for sameksistens og at det må være plass til alle i kystsonen. Sjømatbedriftene mener samtidig at myndighetene må sette tydelige krav til dokumentasjon på at det har vært reelle rekefelt i de områdene som nå etableres tett opptil oppdrettslokasjonene.

-Men skal vi her få til god sameksistens må i alle fall myndigheter som Fiskeridirektoratet legge til rette for å lytte til alle parter på en likeverdig og demokratisk måte. Dessverre opplever selskapene som har tatt kontakt med oss at dette ikke skjer i dag, avslutter Eriksson.

Andre aktuelle saker

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne.   KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...

les mer
Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024

Sjømatdagene 2024 er historie, og Sjømatbedriftene vil takke alle som deltok under årets konferanse. Evalueringen er ferdig og vi er svært glade for alle gode, konstruktive og hyggelige tilbakemeldinger på hva som fungerte bra, og hva som kan gjøres bedre til neste...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.