fbpx

Unge talenter: Settefiskkonsern fra Smøla ledes av Christian (25)

På onsdag annonserte holdingselskapet Smølen Handelskompani AS at de samler alle sine selskaper under en felles merkevare, Nekton. Christian Wikan (25) blir ny daglig leder for selskapet, som nå skal vokse seg enda større.

– Jeg har jobbet i selskapet siden 2016, og har litt erfaring fra de fleste rollene, sier Wikan.

Stort ansvar i ung alder

Nå har han fått overordnet ansvar for både biologien, økonomien og alle tekniske tjenester Smøla-selskapet jobber med. Han tror det er en fordel at han kom seg inn i næringa i tidlig alder.

– Karrieren min i havbruksnæringa startet jeg som røkter hos Salmar. Jeg tror jobben som røkter kan være en lur vei inn i næringa for andre også, sier Wikan, som oppfordrer alle unge talenter til å utforske sine muligheter innenfor havbruk.

– Det er flat struktur i mange selskaper i næringa, og spesielt hos de små. Det gjør at alle snakker med alle – og at man snakker med og lærer av ledere raskt etter at man kommer inn i arbeid.

Vil ha flere unge talenter inn i næringa

Nekton jobber allerede aktivt for å gjøre veien kortere og enklere for de som vurderer å ta utdanning rettet mot de blå bransjene.
– Vi jobber nå med å få på plass et samarbeid med Kristiansund vgs. Å få se næringa med egne øyne og oppleve hvordan det jobbes på klekkeriet, settefiskanlegget og ute på merdene er viktig for at studentene skal forstå næringa ordentlig, sier Wikan.

Videre vekst for Nekton

Nekton skal nå vokse videre under Wikans ledelse. Han lover å videreføre suksessformelen fra oppdrettseventyret på Smøla.
– Det har alltid vært en tung satsing på FoU her, og det skal vi fortsette med – blant annet på vår egne forskningsstasjon på Gullklakken. Vi har også et mål om å få til storsmolt på land innen relativt kort tid.

Skal fortsette å løse utfordringer

Det aller viktigste er å videreføre evnen de alltid har hatt til å skape innovasjon og løsninger, basert på de utfordringene som hele tiden presenterer seg når man jobber med levende fisk.
– Det har vært styrken vår hele veien. Gründeren av selskapet og alles om har vært involvert i selskapets historie har jobbet utrettelig og målrettet med å finne løsninger på alle utfordringer som presenterer seg. Nå er vi godt posisjonert for å fortsette dette arbeidet, sier Wikan.

Andre aktuelle saker

Vil du delta i intervju? 

Vil du delta i intervju? 

Fiskeridirektoratet ønsker å intervjue et utvalg personer som jobber i fiskerinæringen våren 2024     Målet er å øke kunnskapen om hvilke utfordringer fiskerinæringen står ovenfor når det gjelder å følge regelverket i praksis.  Ved å delta bidrar du til...

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne.   KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.