Unge talenter: Settefiskkonsern fra Smøla ledes av Christian (25)

På onsdag annonserte holdingselskapet Smølen Handelskompani AS at de samler alle sine selskaper under en felles merkevare, Nekton. Christian Wikan (25) blir ny daglig leder for selskapet, som nå skal vokse seg enda større.
– Jeg har jobbet i selskapet siden 2016, og har litt erfaring fra de fleste rollene, sier Wikan.
Stort ansvar i ung alder
Nå har han fått overordnet ansvar for både biologien, økonomien og alle tekniske tjenester Smøla-selskapet jobber med. Han tror det er en fordel at han kom seg inn i næringa i tidlig alder.
– Karrieren min i havbruksnæringa startet jeg som røkter hos Salmar. Jeg tror jobben som røkter kan være en lur vei inn i næringa for andre også, sier Wikan, som oppfordrer alle unge talenter til å utforske sine muligheter innenfor havbruk.
– Det er flat struktur i mange selskaper i næringa, og spesielt hos de små. Det gjør at alle snakker med alle – og at man snakker med og lærer av ledere raskt etter at man kommer inn i arbeid.
Vil ha flere unge talenter inn i næringa
Nekton jobber allerede aktivt for å gjøre veien kortere og enklere for de som vurderer å ta utdanning rettet mot de blå bransjene.
– Vi jobber nå med å få på plass et samarbeid med Kristiansund vgs. Å få se næringa med egne øyne og oppleve hvordan det jobbes på klekkeriet, settefiskanlegget og ute på merdene er viktig for at studentene skal forstå næringa ordentlig, sier Wikan.
Videre vekst for Nekton
Nekton skal nå vokse videre under Wikans ledelse. Han lover å videreføre suksessformelen fra oppdrettseventyret på Smøla.
– Det har alltid vært en tung satsing på FoU her, og det skal vi fortsette med – blant annet på vår egne forskningsstasjon på Gullklakken. Vi har også et mål om å få til storsmolt på land innen relativt kort tid.
Skal fortsette å løse utfordringer
Det aller viktigste er å videreføre evnen de alltid har hatt til å skape innovasjon og løsninger, basert på de utfordringene som hele tiden presenterer seg når man jobber med levende fisk.
– Det har vært styrken vår hele veien. Gründeren av selskapet og alles om har vært involvert i selskapets historie har jobbet utrettelig og målrettet med å finne løsninger på alle utfordringer som presenterer seg. Nå er vi godt posisjonert for å fortsette dette arbeidet, sier Wikan.
Andre aktuelle saker
Restauksjon av løyve til lakseoppdrett
I byrjinga av oktober vil det være mogeleg å by på restkapasitet til lakseoppdrett. Då vil useld kapasitet frå auksjonen i fjor, tilbys på nytt. Nærings- og fiskeridepartementet har fastsette forskrifta om sal av restkapasitet gjennom auksjon. Den opnar måndag 2....
Resultat etter minsteprisdrøftelser for høstsesongen
Foto: Norges Fiskarlag Norges Råfisklag og fiskeindustrien forhandlet 12. september 2023 minstepriser for fisk gjeldende for høstsesongen. Partene ble enige om å videreføre allerede gjeldene minstepriser. Artene torsk, hyse og sei følger de til enhver tid gjeldende...
Sjømatnæringen med felles plastseminar og ryddeaksjon
Foto: Norges Sjømatråd I fjor samlet 2 000 frivillige over 20 tonn marint avfall under «Rein Hardangerfjord». Når verdens største opprydningsaksjon starter 14. september, inviterer en samlet norsk sjømatnæring til plastseminar og felles ryddedugnad. «Me berre...
Bilder NM i Sjømat – premieutdelingen
Foto: Sjømatbedriftene I stålende sol ble det delt ut medalje til stolte sjømatprodusenter under årets AquaNOR messe. Andre aktuelle saker Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim Tlf: +47 73 84 14 00Besøksadresse:Dronningens gate 7, 6. etasjeE-post:...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.