fbpx

Sporbarhetssystemet Hyper Insight lansert på Sjømatdagene 2020

Gir mindre matsvinn og matjuks: Sporbarhetssystemet Hyper Insight basert på Food Trust-plattformen til IBM ble lansert under Sjømatdagene 2020. Hyper Insight er en en effektiv og sikker system som følger sjømaten hele veien fra egg til butikk. 

Hyper Insight har blitt utviklet av IBM Europa og Atea. I tillegg har Kvarøy fiskeoppdrett deltatt i pilotprosjektet. Nå vil alle aktørene i sjømatnæringa kunne bli en del av sporbarhetssystemet.

Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik poengterte på Sjømatdagene 2020 at bransjen må få på plass gode dokumentasjonssystemer som forteller alt om maten vi spiser, blant annet hvor fisken kommer fra, hva den har spist og hvor bærekraftig produksjonen har vært. 

Alt dette vil bli mulig ved bruk av blokkjede-plattformen til IBM, i kombinasjon med samordning av data hentet inn av sensorer som er koblet til Internett som en del av Internet of Things-revolusjonen. 

Hyper Insight er langt enklere, billigere og sikrere enn tradisjonelle sporingssystemer, hvor det ikke er uvanlig med manuell inntasting og deling av informasjon på papir. 

Alf-Gøran Kvarøy i Kvarøy fiskeoppdrett mener Hyper Insight vil gjøre det lett for forbruker å få nøyaktig og sikker informasjon om matvaren. 

– Vi ønsker full åpenhet til kundene våre. Hyper Insight gjør det mulig å samle inn enorme mengder data som vi kan dele med kunden. I praksis kan dette gjøres ved at kunden skanner en QR-kode og blir sendt til en nettside med relevant informasjon, fortalte Alf-Gøran Kvarøy til deltakerne på konferansen. 

Denne informasjonen kan omfatte alt fra forhold  der fisken kommer fra til nøyaktig næringsinnhold. Skanner du på et av Kvarøy sine produkter, blir du i tillegg presentert med bilder og artikler fra oppdrettsanlegget, presentasjon av de ansatte og en lekker coppskrifttsvideo. Kunden er et lite klikk og to sekunder unna å få vite alt om produktet som står foran i kjøledisken. 

– Forbrukerne forventer i dag informasjon om pris og kalorier når man handler en matvare. Om ikke så lenge tror jeg også kunden vil forlange å se informasjon som C02-utstlippet under produksjon og frakt mens de står i butikken, sier Bob Wolpert i den amerikanske matvaregiganten Golden State Food og leder av IBM Food Trust-råd. 

Bob Wolpert tror Food Trust-teknologien vil bidra til å redusere både matsvinnet (rundt en tredel av all mat som produseres, blir aldri spist) og den utbredte juksingen og feilmerkingen innen den globale matvareindustrien. Det selges for eksempel mer norsk laks i EU-land enn det eksporteres, og Kina produserer mer «Bordeaux»-vin enn Frankrike. 

Kryptert blokkjedeteknologi gjør manipulering av data  langt vanskeligere – og alle i hele verdikjeden er et lite klikk unna å oppdage eventuelle avvik under produksjon, transport og oppbevaring. 

Andre aktuelle saker

Save the date – Sjømatdagene

Save the date – Sjømatdagene

Sjømatdagene 24. – 26. mars 2025 på Hell Det er med stor glede vi nå kan annonsere datoen for Sjømatdagene 2025, som vil finne sted på Scandic Hell. Som en av de mest tradisjonsrike konferansene i bransjen, lover vi et program som vil inspirere og engasjere.  Sett av...

les mer
The Royal Blue Night i Nor-Fishing uken

The Royal Blue Night i Nor-Fishing uken

Den 21. august arrangerer Sjømatbedriftene og KOMENT, The Royal Blue Night – en eksklusiv aften for sjømatnæringen. Der kan du ta med deg kunder, samarbeidspartnere og ansatte til en helaftens opplevelse. En god arena for å etablere nye og styrke eksisterende...

les mer
Nye krav til arbeidskontrakt

Nye krav til arbeidskontrakt

Image by pch.vector on FreepikNye krav til hvilke opplysninger arbeidskontrakter må inneholde, trer i kraft 1. juli. Hensikten er at dette skal bidra til tydeligere og mer forutsigbare arbeidsvilkår for å gi økt trygghet og klarhet for arbeidstakerne.  De nye kravene...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.