fbpx

Nina Jensen: – Som å komme hjem

Nina Jensen i REV Ocean tegnet et dystert bilde av havets tilstand under sitt foredrag på Sjømatdagene 2020. 40 prosent av alt liv i havet har dødd de siste 40 årene, mye på grunn av ødeleggende global sjømatindustrien. Men den norske næringa gir hun en klapp på skulderen:

 – Å komme hit er som å komme hjem og være blant venner. Vi bryr oss alle om havet og bærekraft står høyt på agendaen hos alle. Næringa i Norge har gjort mye riktig, som å bekjempe ulovlig fiske. Sildebestanden har kommet til nye høyder, sier hun og mener resten av verden har mye å lære av norsk forvaltning av fiskeriressurser. 

Hun mener havet sitter på mange av løsningene som verden trenger for å løse alle FNs bærekraftmål. Men først må vi løse utfordringer rundt overfiske, forurensing av hav og plastutfordringene. 

– Maten må komme fra havet

– I økende grad må mat til en stadig økende befolking komme fra havet. Det vil både gi bedre helse til befolkningen og vår planet. Men produksjonen må bli bærekraftig, vi kan ikke fortsette å produsere slik vi har gjort, sier hun. 

Hun mener den norske sjømatbransjen kan gjøre flere ting. Oppdrettsnæringa har en del utfordringer, spesielt knyttet til rømminger, sykdommer og fiskevelferd.  

– Hadde næringa hatt en gjennomgripende fokus på bærekraft fra starten av, ville bransjen ha unngått mange av de problemene de har i dag. Det er viktig å ikke be om mer tid, men gjøre noe med de utfordringene man vet kommer, sier hun. 

Verdens største forskningsskip

REV Ocean skal bidra til å løse de store miljøutfordringene på havet, primært gjennom økt kunnskap og forståelse.   

Forskningsskipet, som bærer det samme navnet, vil bli verdens største og mest avanserte forsknings- og ekspedisjonsskip med en lengde på 183 meter. 

– Skipet vil bli spekket med teknologi og skal tilbys gratis til forskere og haventusiaster verden over som kan skape nye løsninger, sier Nina Jensen.  

I tillegg til skipet skal også REV Ocean bygge «Verdenshavets hovedkontor», et landbasert utgave av forskningsskipet. Her skal de samle de fremste eksperter på utvalgte områder til å jobbe sammen for å løse konkrete problemstillinger, slik som fjerne mikroplast fra havet, bærekraftig avfallshåndtering eller utvikling av teknologi som reduserer bifangst. 

Planene var at hovedkontoret skulle etableres i en 250 meter høy skyskraper kalt «Det store blå». Hun avslørte på Sjømatdagene 2020 at disse planene nå skrotes etter mye støy. Bygget vil bli like stort, men bygges ikke i høyden, selv om det ville vært det mest bærekraftige.  

 Forsiktig optimist

På tross av at havet står ovenfor store utfordringer, er marinbiologen Nina Jensen en forsiktig optimist. 

– Ellers kunne jeg ikke drevet med det jeg gjør. Vi har vist at vi har klart å løse problemer tidligere, for eksempel hullet i ozonlaget. Vi vet hva vi må gjøre, nå må vi ta i bruk kunnskapen vi har og ikke bare prate om det, sier Nina Jensen.

Andre aktuelle saker

The Royal Blue Night i Nor-Fishing uken

The Royal Blue Night i Nor-Fishing uken

Den 21. august arrangerer Sjømatbedriftene og KOMENT, The Royal Blue Night – en eksklusiv aften for sjømatnæringen. Der kan du ta med deg kunder, samarbeidspartnere og ansatte til en helaftens opplevelse. En god arena for å etablere nye og styrke eksisterende...

les mer
Nye krav til arbeidskontrakt

Nye krav til arbeidskontrakt

Image by pch.vector on FreepikNye krav til hvilke opplysninger arbeidskontrakter må inneholde, trer i kraft 1. juli. Hensikten er at dette skal bidra til tydeligere og mer forutsigbare arbeidsvilkår for å gi økt trygghet og klarhet for arbeidstakerne.  De nye kravene...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.