fbpx

Klar oppfordring til bedrifter i sjømatnæringen- ta inn lærlinger!

Fisk og Sjømatminister
Daglig leder i Brødrene Hjønnevåg, Marit Hjønnevåg, sitter i utvalget som har jobbet med rapporten «Uten fagarbeidere- ingen matnasjon».

Tekst: Sjømatbedriftene
Dato: 15.02.2021

Rekruttering til mat- og måltidsbransjen er avgjørende for å bygge Matnasjonen Norge. Regjeringen har derfor satt sammen et rådgivende utvalg med mål om å identifisere mulige tiltak for å øke rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen. Rapporten fra dette arbeidet, som har blitt kalt «Uten fagarbeidere- ingen matnasjon», ble i dag overlevert til Landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Sjømatbedriftene fulgte overleveringen av utvalgsrapporten live på Regjeringen sine nettsider, og det fremkom flere oppsiktsvekkende funn i rapporten. Det har vært et fallende søkertall siden 2004 til restaurant- og matfag linjene, og det jobbes for lite og for dårlig med å snu denne trenden. På spørsmål om hvorfor det har blitt slik, «skylder» aktørene på hverandre. Blant annet peker fylkeskommunen på bransjen som ansvarlig for manglende rekruttering.

Når elevene i den videregående skolen velger sine lærefag på VG2 og VG3 ser vi at det i 2020 var kun 1 søker til faget sjømatproduksjon, og 1 søker til sjømathandlerfaget. Dette er svært urovekkende. I utvalget som har jobbet med denne rapporten finner vi daglig leder i medlemsbedriften vår Brødrene Hjønnevåg, Marit Hjønnevåg.

– Jeg ble spurt av Sjømatbedriftene om å stille i dette utvalget, og jeg takket ja fordi dette er noe jeg virkelig brenner for. Jeg sitter som styreleder for opplæringskontoret for fiskerifag i Hordaland, er utdannet faglærer for helse og miljøfag, og har fagbrev i fiskeindustrifaget, så da er det klart jeg stiller når jeg blir spurt om noe sånt. Jeg synes også det er veldig viktig å få løftet blå sektor i dette arbeidet, slik at ikke alt fokus blir på landbruk.

Hva tror du er grunnen til at det over flere år har det vært en synkende rekruttering til restaurant- og matfag i videregående skole?

– Vi har ikke klart og snakket opp faget. Vi må bli flinkere til å framsnakke faget og hvilke muligheter det gir ungdommen. For det er jo som vi sier: et hav av muligheter.

Hva mener du er de viktigste utfordringene knyttet til langsiktig rekruttering av god og relevant kompetanse gjennom verdikjeden for mat?

– Næringen må rett og slett bli flinkere til å snakke opp fagområdene. Det aller viktigste er at vi jobber målrettet mot å løfte opp matfag som gode fag.

Norge har som mål om å bli en «matnasjon» innen 2030, hvor mener du vi står på dette området i dag?

– Vi har en lang vei å gå, men jeg tror vi er på god vei. Pandemien gjør ikke dette arbeidet enklere, men matindustrien har fått en god del mer fokus, noe som kan være positivt. Folk ser at matindustrien består uavhengig av pandemi. Det er også viktig å nevne at for at vi skal bli en «matnasjon» innen 2030 er det avgjørende med god rekruttering også innen prosess og teknikk, som begge er viktige områder for matindustrien.

Hvordan kan næringen bidra til dette arbeidet, og hva er din oppfordring til bedrifter i sjømatbransjen?

– Jeg har en klar oppfordring til bedrifter i sjømatnæringen: Ta inn lærlinger, bli lærlingebedrifter, og følg opp ungdommen! Det er vårt ansvar å vise dem de gode jobbene vi har å tilby.

Har dette med lærlingeplasser vært en utfordring?

– Ja det er ikke tvil om at dette er krevende for noen fagområder, og da vil det også naturlig nok være dårlig rekruttering på disse områdene. Ungdommen er helt avhengig av å få gode lærlingeplasser hvis de skal kunne se verdien av å satse på blå sektor i fremtidige yrkesvalg.

ET HAV AV MULIGHETER: Marit Hjønnevåg har bred erfaring fra næringen. Her i produksjon og pakking av peppermakrell.

Andre aktuelle saker

Informasjon rundt åpenhetsloven

Informasjon rundt åpenhetsloven

Foto: ShutterstockÅpenhetsloven trådte i kraft 01.07.2022. Under finner du mer informasjon om hva loven betyr for deg og din bedrift.Formålet med loven er å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse...

les mer
Skandia Cup: Sjømat hører hjemme på idrettsarenaen

Skandia Cup: Sjømat hører hjemme på idrettsarenaen

Foto: Stian Engh-Halstvedt.Sjømatbedriftene var i helga til stede under Skandia Cup i Trondheim for å dele ut gratis fiskeburgere til barna. Tiltaket ble en stor suksess, og viser at sjømat hører hjemme på idrettsarenaen.Tiltaket ble satt i gang igjennom et samarbeid...

les mer
Mattilsynet: Skjema- og eksporttjenester er ustabile

Mattilsynet: Skjema- og eksporttjenester er ustabile

Mattilsynet skriver på sin hjemmeside at de opplever at deres skjematjenester er ustabile som følge av utfordringer hos Altinn.Jobbes med saken Altinn skriver følgende på sine sider: "Målrettede tjenestenektangrep mot norske nettløsninger har siden natt til onsdag...

les mer
Uttakskonkurranser NM i Sjømathandel 2022: Se bildene!

Uttakskonkurranser NM i Sjømathandel 2022: Se bildene!

Foto: Sjømatbedriftene.Sjømatbedriftene arrangerte sammen med våre samarbeidspartnere KOM (Opplæringskontoret for salgs- og matbransjen), Coop Mega, Meny, Norsk Villfisk og Domstein denne uka uttakskonkurranser for NM i Sjømathandel 2022. Her finner du noen glimt av...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.