fbpx

Fiskeindustrien har konkurransedyktige lønns og arbeidsvilkår

Robert Eriksson Adm dir

Tekst: SJØMATBEDRIFTENE
Pressemelding | Dato: 18.02.2021

Administrerende direktør i Sjømatbedriftene har forståelse for at fiskeindustribedrifter ikke vil ansette folk som er subsidierte. Det å påstå at fiskeindustrien ikke har konkurransedyktige lønnsvilkår mener han er tull.

Regjeringen tok til orde forrige uke for å la ledige som tar seg jobb i fiskeri- og landbruksnæringen om å få beholde 50% av dagpengene i tillegg til full lønn fra eksempelvis fiskemottaket. Alt tyder på at forskriftsendringen vil bli godkjent av statsråd nå på fredag.

– Innreiseforbudet gjelder i denne omgang ut måneden. Det er med andre ord kun en uke til før vi kan forvente litt mer lempelige regler. Da blir både forslaget og tidspunktet feil. Det eneste man oppnår er å skape et feilaktig inntrykk av at lønnen er så lav at det må subsidier til for å få folk til ta de ledige jobbene, sier Robert Eriksson.

Han viser til at det ikke er noen tvil om at fiskeindustrien har konkurransedyktige lønns og arbeidsvilkår. Sjømatbedriftene har sammenliknet tariffavtalene for blant annet følgende yrkesgrupper: Kokker innen hotell og restaurantbransjen, øvrige hotellpersonell, kjøttindustrien, egg- og fjærfe industrien og mat og drikkeindustrien.

– Sammenlikner man tariffavtalene, og vi snakker her om yrkesgrupper som raskt kunne gått inn i fiskerinæringen, ser man at fiskeindustrien kommer bedre ut en flere av disse bransjene. Og ikke nok med det, vi er konkurransedyktig innen alle disse bransjeområdene, fastslår Eriksson, og fortsetter:

Sjømatbedriftene har jo selv tatt til orde for at nordmenn som tar jobb i fiskerinæringen burde fått beholde noe av dagpengene?

– Det ble sagt i en bisetning, og i et svært ubetenksomt øyeblikk. Men vi så raskt at dette ble feil. Vi var rett og slett for dårlig i vår kommunikasjon. Det er utelukkende mitt ansvar. Men det er ingen skam å snu. Det er noe også regjeringen bør gjøre, selv om det begynner å nærme seg den 12-time, sier administrerende direktør, Robert Eriksson, og fremholder:

– For det første: Det vi har løftet opp i debatten og vært tydelig på ovenfor myndighetene er at nordmenn som er ledige bør søke jobb i fiskeindustrien. Det er en fantastisk næring, og det er behov for arbeidskraft. For det andre bør det stilles strengere krav til ledige om å ta de jobben man får tildelt, og sist men ikke minst må regjeringen gi hele sjømatnæringen, det innbefatter også fiskeindustrien, status som samfunnskritisk funksjon, sier han.

En av grunnene han trekker frem for at han synes det ikke er noen god idé at Nav skal gå inn å subsidiere lønna er:

– Jeg har full forståelse for at vanlige arbeidstakere føler det dypt urettferdig. Dette er folk som lever av den lønna som en del permitterte takker nei til. Vi kan jo ikke ha det sånn at de som er permitterte får mer penger for å gjøre samme jobben. Det er rett og slett ingen god ide og subsidiere de som er permitterte fra en høyere lønnet jobb – en jobb de skal tilbake til. I tillegg er mange bedrifter klare i sin tale på at de sier nei til å benytte ordningen. Da kan regjeringen like godt droppe forslaget mens de ennå har mulighet, avslutter Robert Eriksson

For ytterligere kommentarer kan Robert Eriksson nås på
mobil: 95 06 87 97.

Andre aktuelle saker

Vil du delta i intervju? 

Vil du delta i intervju? 

Fiskeridirektoratet ønsker å intervjue et utvalg personer som jobber i fiskerinæringen våren 2024     Målet er å øke kunnskapen om hvilke utfordringer fiskerinæringen står ovenfor når det gjelder å følge regelverket i praksis.  Ved å delta bidrar du til...

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne.   KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.