fbpx

Sjømatbedriftene mener «Norwegian Gannet – vedtaket» er sterkt konkurransevridende

Robert Eriksson

Tekst: SJØMATBEDRIFTENE
Pressemelding | Dato: 22.02.2021

Forskriften er krystallklar: All produksjonsfisk skal feilrettes i Norge før den går ut av landet. Det at regjeringen nå tillater at en aktør, i hele 10 år kan la være å følge regelverket alle andre må følge, oppleves som sterkt konkurransevridende, sier administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson.

Etter at, Søren Gade, dansk EU-parlamentsmedlem, klaget saken inn for EU, ble det tidligere denne måneden kjent at EU Kommisjonen skulle innlede granskning for å finne ut om Norge driver med proteksjonisme og bryter internasjonale handelsregler.

– Jeg trodde vi var ferdige for over 200 år siden med at danskene skulle bestemme hva Norge skulle foreta seg. Det som her har skjedd er helt ubegripelig. Det at statsråd Odd Emil Ingebrigtsen gir 10 års dispensasjon og trekker ankesaken i retten, er rett og slett hodeløst. I april 2019 endret daværende fiskeri- og sjømatminister, Harald Tom Nesvik, forskriften. Retten har etter vårt syn slått tydelig fast at fisk som har misdannelser skal feilrettes i Norge før den omsettes til konsum. At statsråden gir klarsignal for at ett selskap kan drite i regelverket og fakte fisken til sitt anlegg i Danmark, er helt klart konkurransevridende, sier Eriksson, og fortsetter:

– Det kan jo virke som de har blitt litt skvetten av at EU-Kommisjonen skal se på saken, og både Høyre og statsråden fremstår i denne saken med like lite ryggrad som en fiskepudding, fortsetter en oppgitt Robert Eriksson.

Paragraf 17 i forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer, fremgår det at opprettet fisk skal sorteres innenlands slik at fisk med sår, misdannelser, grove behandlingsfeil eller mindre kvalitetsfeil ikke kan omsettes til humant konsum før virksomheter innenlands som har nødvendig utstyr må foreta feilretting før fisken kan sendes ut for konsum.

– At det var juridiske uklarheter i regelverket før 2019 er greit nok. Men dette har det blitt rettet opp i, og reglene er i dag krystall klar. Da er det ikke stort å forlange at regelverket må være likt for alle. Slik det nå har blitt er det i alle fall sterkt konkurransevridende, og jeg frykter dette vil åpne for en rekke søknader om dispensasjoner fra ulike aktører. Vi så jo hvordan dispensasjonssøknadene haglet inn i starten av koronasituasjonen for ett år siden. Jeg tror ikke statsråden forstår dimensjonen av det han her har gjort. Vi har en statsråd som går i front for å bygge ned omdømme som er skapt over flere ti år, og den merkevarebyggingen som ligger i Seafood from Norway, sier sjefen i Sjømatbedriftene.

Han fremholder videre at Høyre og de andre regjeringspartiene ikke må bli overrasket om dette vil få utslag på valgresultatet til høsten.

Sjømatbedriftene mener politikerne må nå på banen for å sørge for at man får like konkurransevilkår.

– Hvordan de har tenkt det, må de selv finne ut av. Det er politikerne her som har rotet det til, nå får de rydde opp og sørge for at man får like konkurransevilkår. Næringen kan rett og slett ikke leve med en slik forskjellsbehandling, avslutter administrerende direktør i Sjømatbedriftene Robert Eriksson.

For ytterligere kommentarer kan Robert Eriksson nås på mobil: 95 06 87 97.

Andre aktuelle saker

Vil du delta i intervju? 

Vil du delta i intervju? 

Fiskeridirektoratet ønsker å intervjue et utvalg personer som jobber i fiskerinæringen våren 2024     Målet er å øke kunnskapen om hvilke utfordringer fiskerinæringen står ovenfor når det gjelder å følge regelverket i praksis.  Ved å delta bidrar du til...

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne.   KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....

les mer
Dagens vinnere i NM i Sjømat

Dagens vinnere i NM i Sjømat

Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.