fbpx

Sjømatbedriftene mener «Norwegian Gannet – vedtaket» er sterkt konkurransevridende

Robert Eriksson

Tekst: SJØMATBEDRIFTENE
Pressemelding | Dato: 22.02.2021

Forskriften er krystallklar: All produksjonsfisk skal feilrettes i Norge før den går ut av landet. Det at regjeringen nå tillater at en aktør, i hele 10 år kan la være å følge regelverket alle andre må følge, oppleves som sterkt konkurransevridende, sier administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson.

Etter at, Søren Gade, dansk EU-parlamentsmedlem, klaget saken inn for EU, ble det tidligere denne måneden kjent at EU Kommisjonen skulle innlede granskning for å finne ut om Norge driver med proteksjonisme og bryter internasjonale handelsregler.

– Jeg trodde vi var ferdige for over 200 år siden med at danskene skulle bestemme hva Norge skulle foreta seg. Det som her har skjedd er helt ubegripelig. Det at statsråd Odd Emil Ingebrigtsen gir 10 års dispensasjon og trekker ankesaken i retten, er rett og slett hodeløst. I april 2019 endret daværende fiskeri- og sjømatminister, Harald Tom Nesvik, forskriften. Retten har etter vårt syn slått tydelig fast at fisk som har misdannelser skal feilrettes i Norge før den omsettes til konsum. At statsråden gir klarsignal for at ett selskap kan drite i regelverket og fakte fisken til sitt anlegg i Danmark, er helt klart konkurransevridende, sier Eriksson, og fortsetter:

– Det kan jo virke som de har blitt litt skvetten av at EU-Kommisjonen skal se på saken, og både Høyre og statsråden fremstår i denne saken med like lite ryggrad som en fiskepudding, fortsetter en oppgitt Robert Eriksson.

Paragraf 17 i forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer, fremgår det at opprettet fisk skal sorteres innenlands slik at fisk med sår, misdannelser, grove behandlingsfeil eller mindre kvalitetsfeil ikke kan omsettes til humant konsum før virksomheter innenlands som har nødvendig utstyr må foreta feilretting før fisken kan sendes ut for konsum.

– At det var juridiske uklarheter i regelverket før 2019 er greit nok. Men dette har det blitt rettet opp i, og reglene er i dag krystall klar. Da er det ikke stort å forlange at regelverket må være likt for alle. Slik det nå har blitt er det i alle fall sterkt konkurransevridende, og jeg frykter dette vil åpne for en rekke søknader om dispensasjoner fra ulike aktører. Vi så jo hvordan dispensasjonssøknadene haglet inn i starten av koronasituasjonen for ett år siden. Jeg tror ikke statsråden forstår dimensjonen av det han her har gjort. Vi har en statsråd som går i front for å bygge ned omdømme som er skapt over flere ti år, og den merkevarebyggingen som ligger i Seafood from Norway, sier sjefen i Sjømatbedriftene.

Han fremholder videre at Høyre og de andre regjeringspartiene ikke må bli overrasket om dette vil få utslag på valgresultatet til høsten.

Sjømatbedriftene mener politikerne må nå på banen for å sørge for at man får like konkurransevilkår.

– Hvordan de har tenkt det, må de selv finne ut av. Det er politikerne her som har rotet det til, nå får de rydde opp og sørge for at man får like konkurransevilkår. Næringen kan rett og slett ikke leve med en slik forskjellsbehandling, avslutter administrerende direktør i Sjømatbedriftene Robert Eriksson.

For ytterligere kommentarer kan Robert Eriksson nås på mobil: 95 06 87 97.

Andre aktuelle saker

Eksport fra Norge til Storbritannia

Eksport fra Norge til Storbritannia

Storbritannia stiller krav om helsesertifikat, importmeldinger og grensekontroll ved import av ulike varer og dyr fra Norge.  Fra og med 31. januar 2024 blir kravene utvidet, og det blir innført helsesertifikatkrav for en rekke nye produkter som britiske myndigheter...

les mer
Velkommen til Sjømatdagene 2024!

Velkommen til Sjømatdagene 2024!

Vi er glade for å kunngjøre at påmeldingen til Sjømatdagene 2024 nå er offisielt åpen. Dette er årets høydepunkt for alle som er opptatt av sjømatnæringen og dens fremtid, og vi inviterer deg til å bli med på denne spennende konferansen.Årets konferanse vil tilby et...

les mer
Kvotemeldingen: Industrien er satt på vent

Kvotemeldingen: Industrien er satt på vent

Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, mener det ikke er spor av industripolitikk i kvotemeldingen og at fiskeindustrien er satt på vent.   I regjeringsplattformen heter det: «Det er et mål for regjeringen å øke bearbeidingen av sjømat i...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.