Ber statsråden prioritere ny plan for bestandsoppbygging av kysttorsk
BILDE: Per Eide Studio (Hentet fra: Norwegian Seafood Council).
Pressemelding | Tekst: Sjømatbedriftene
Dato: 21.05.2021
I forrige uke kunne vi lese på Fiskeribladet.no at forskernes beregninger på bestanden for kysttorsk fra 90-tallet er feil. I lys av at Norge har mistet MSC-sertifiseringen ser man hvor sårbar man blir ved at det gjøres feil i beregningene. Det vil kunne få fatale konsekvenser for fiskerne, og næringen som sådan.
Det Internasjonale havforskningsrådet (ICES) foretar en metoderevisjon hvert 5 år. Den siste revisjonen som ble gjort i 2019 viser at målet i gjenoppbyggingsplanen trolig ville vært 32.000 tonn, ikke 60.000 tonn. Mens den estimerte gytebiomassen i toppåret 1995 lå på 75.000 tonn med den gamle metoden, er den justert ned til 42.400 tonn med den reviderte metoden. Forskerne beklager feilen som de oppdaget i den gamle metoden, som nå er rettet opp. ICES har siden 2019 anbefalt at det lages en ny plan for hvordan kysttorskbestanden skal bygges opp. Dette arbeidet er Havforskningsinstituttet i gang med etter det Sjømatbedriftene erfarer.
Skulle blitt avdekket tidligere
Sjømatbedriftene er svært glad for at man har avdekket feil i gamle beregninger og at man nå har fått en bedre og mer pålitelig beregningsmetode for kysttorsken. Det er også bra at Havforskningsinstituttet er i gang med å lage en ny plan for hvordan kysttorskbestanden skal bygges opp, og vi mener dette arbeidet må gis høyeste prioritet. Det kritikkverdige er imidlertid at man ikke har startet dette arbeidet langt tidligere, og allerede i 2019 da ICES anbefalte Norge å lage en ny plan. Hadde vi gjort det ville vi kanskje ha stått bedre rustet for å beholde MSC-sertifiseringen på torsk.
Bekymret over tapet på MSC-sertifiseringen
– Vi er svært bekymret over konsekvensene tapet på MSC-sertifiseringen kan gi, og frykter at forvaltningen ikke gir saken høy nok prioritet, sier administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Eriksson. Det er helt avgjørende at vi i løpet av høsten får på plass en ny og troverdig plan for hvordan kysttorskbestanden kan bygges opp. Dette er spesielt viktig med tanke på at man igjen kan sikre seg å få tilbake MSC-sertifiseringen fra 2022, noe som bør være et klart mål.
Sjømatbedriftene ber derfor statsråden sørge for forvaltningen har de nødvendige ressurser til å få ferdigstilt en slik plan i løpet av høsten.
For ytterligere kommentarer ta kontakt med:
robert@sjomatbedriftene.no
+47 950 68 7 97
Andre aktuelle saker
Overleverte forslag om nullutslippsteknologi til Statsråden
Foto: Johan Martin Krûger, Sjømatbedriftene Sjømatbedriftene overleverte onsdag et helhetlig forslag til forskrift og høringsuttalelse om nullutslippsteknologiordning til fiskeri og havminister Marianne Sivertsen Næss. Forslaget gir statsråden mulighet til raskt å...
Regjeringen øker permitteringstiden fra 26 til 52 uker for fiskeindustrien – Endringen må tre i kraft nå.
Sjømatbedriftene har jobbet hardt og lenge med å få utvidet dagpengeperioden for de permitterte i fiskeindustrien, fra 26 til 52 uker innenfor en periode på 18-måneder. Det er en stor seier at vi endelig har fått med oss regjeringen til å utvide permitteringsperioden....
Save the date – Sjømatdagene
Sjømatdagene 24. – 26. mars 2025 på Hell Det er med stor glede vi nå kan annonsere datoen for Sjømatdagene 2025, som vil finne sted på Scandic Hell. Som en av de mest tradisjonsrike konferansene i bransjen, lover vi et program som vil inspirere og engasjere. Sett av...
The Royal Blue Night i Nor-Fishing uken
Den 21. august arrangerer Sjømatbedriftene og KOMENT, The Royal Blue Night – en eksklusiv aften for sjømatnæringen. Der kan du ta med deg kunder, samarbeidspartnere og ansatte til en helaftens opplevelse. En god arena for å etablere nye og styrke eksisterende...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.