fbpx

Rundt 18 millioner liter urenset kloakk lakk ut i Oslofjorden

logo Regjeringen

BILDE: Bildet er fra et annet sted i landet. Hentet fra: Norwegian Seafood Council. Fotograf: Johan Wildhagen.

Pressemelding | Tekst: Sjømatbedriftene
Dato: 21.05.2021

 

Sjømatbedriftene finner det svært beklagelig at det for kort tid siden ble konstatert at rundt 18 millioner liter urenset kloakk lakk ut i Oslofjorden som følge av strømsvikt på renseanlegg. Utslippet varte i nesten ni timer og bare en omdirigering av avløpsstrømmene utløste at utslippet ikke ble mangedoblet i løpet av disse timene.

Oslofjorden har over lengre tid vært i søkelyset og har fått diagnosen syk fjord. Det er vurdert innført en rekke begrensninger på yrkesfiske i Oslofjorden, flere yrkesfiskere frykter for sin fremtid og deres tradisjonelle yrkesutøving I tilknytning til dem, har industrien på land som er helt avhengig av hver enkelt for å holde driften i gang.

Terskelfjord
Området rundt Oslofjorden er det desidert mest befolkede området i vårt land, Sjømatbedriftene frykter lignende situasjoner kan oppstå andre steder og finner det svært beklagelig at det har oppstått i et område hvor fiskeriene allerede opplever press fra andre hold. Kloakkutslipp medfører økte nivåer av næringssalter, særlig i fjordsystemer som Oslofjorden hvilket er en terskelfjord, er dette utfordrende. I terskelfjorder er ikke vannutskiftingen like hyppig.

Myndighetene må komme på banen

Her må myndighetene komme på banen – det må stilles sterkere og klarere krav til sikkerhetsløsninger som skal tre inn når systemer svikter. Det er bekymringsverdig at slike situasjoner kan oppstå, særlig gitt slik den nå utspiller seg i Oslofjorden. Det er viktig å få på plass gode rutiner og sikkerhetsløsninger for å forhindre slike utslipp i fremtiden – særlig i Oslofjorden, men også ellers i det langstrakte land.

Det er ikke lenger slik at det som er ute av syne er ute av sinn og best mulig forutsetninger må legges til grunn for Norges viktigste fremtidsnæring. Vi må fokusere mer på ivaretakelsen av forutsetningen for at vi kan fortsette å høste av ressursene våre. Havet og fjordene våre. Vi må jobbe for å unngå at fiskerinæringen må vike som følge av menneskelig inngripen i naturen.

Har du spørsmål knyttet til dette?

mali@sjomatbedriftene.no
+47 414 28 587

Mai Myren

Arrangement- og kommunikasjonsansvarlig, Sjømatbedriftene

Andre aktuelle saker

Overtid og korona

Overtid og korona

Et stort antall virksomheter i sjømatnæringen har erfart at koronapandemien og innreiserestriksjonene for utenlandske arbeidstakere har medført mangel på kvalifisert arbeidskraft. Dette betyr at man blir nødt til å nyttiggjøre seg arbeidskraften til de tilgjengelige...

les mer
Flere aktører klare for Jubileumskonferansen

Flere aktører klare for Jubileumskonferansen

Sjømatbedriftene har den siste tida jobbet med å lande programmet til årets store begivenhet, Jubileumskonferansen. Jubileumskonferansen går av stabelen 21.-22. September, med begrenset antall plasser til arrangementet. Nå begynner også de fleste programaktørene å...

les mer
Landsmøtet blir digitalt

Landsmøtet blir digitalt

Sjømatbedriftene, FIAS og Norwegian Seafood Trust har herved gleden av å invitere til henholdsvis Landsmøte, og generalforsamling den 29. juni 2021. Møtene vil bli avviklet digitalt.TEKST: Sjømatbedriftene   Dagsorden og sakspapirerDagsorden og sakspapirer for...

les mer
Informasjon om ferieavvikling og innreisekarantene

Informasjon om ferieavvikling og innreisekarantene

Det nærmer seg ferietid, og mange utenlandske arbeidstakere ønsker å reise på ferie til sitt hjemland. Sjømatbedriftene har fått en del henvendelser om hvordan virksomhetene bør forholde seg til dette, gitt koronasituasjonen.TEKST: Tonje Vangen, jurist og fagsjef jus-...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.