Rundt 18 millioner liter urenset kloakk lakk ut i Oslofjorden
BILDE: Bildet er fra et annet sted i landet. Hentet fra: Norwegian Seafood Council. Fotograf: Johan Wildhagen.
Pressemelding | Tekst: Sjømatbedriftene
Dato: 21.05.2021
Sjømatbedriftene finner det svært beklagelig at det for kort tid siden ble konstatert at rundt 18 millioner liter urenset kloakk lakk ut i Oslofjorden som følge av strømsvikt på renseanlegg. Utslippet varte i nesten ni timer og bare en omdirigering av avløpsstrømmene utløste at utslippet ikke ble mangedoblet i løpet av disse timene.
Oslofjorden har over lengre tid vært i søkelyset og har fått diagnosen syk fjord. Det er vurdert innført en rekke begrensninger på yrkesfiske i Oslofjorden, flere yrkesfiskere frykter for sin fremtid og deres tradisjonelle yrkesutøving I tilknytning til dem, har industrien på land som er helt avhengig av hver enkelt for å holde driften i gang.
Terskelfjord
Området rundt Oslofjorden er det desidert mest befolkede området i vårt land, Sjømatbedriftene frykter lignende situasjoner kan oppstå andre steder og finner det svært beklagelig at det har oppstått i et område hvor fiskeriene allerede opplever press fra andre hold. Kloakkutslipp medfører økte nivåer av næringssalter, særlig i fjordsystemer som Oslofjorden hvilket er en terskelfjord, er dette utfordrende. I terskelfjorder er ikke vannutskiftingen like hyppig.
Myndighetene må komme på banen
Her må myndighetene komme på banen – det må stilles sterkere og klarere krav til sikkerhetsløsninger som skal tre inn når systemer svikter. Det er bekymringsverdig at slike situasjoner kan oppstå, særlig gitt slik den nå utspiller seg i Oslofjorden. Det er viktig å få på plass gode rutiner og sikkerhetsløsninger for å forhindre slike utslipp i fremtiden – særlig i Oslofjorden, men også ellers i det langstrakte land.
Det er ikke lenger slik at det som er ute av syne er ute av sinn og best mulig forutsetninger må legges til grunn for Norges viktigste fremtidsnæring. Vi må fokusere mer på ivaretakelsen av forutsetningen for at vi kan fortsette å høste av ressursene våre. Havet og fjordene våre. Vi må jobbe for å unngå at fiskerinæringen må vike som følge av menneskelig inngripen i naturen.
Har du spørsmål knyttet til dette?
mali@sjomatbedriftene.no
+47 414 28 587
Andre aktuelle saker
Vil du delta i intervju?
Fiskeridirektoratet ønsker å intervjue et utvalg personer som jobber i fiskerinæringen våren 2024 Målet er å øke kunnskapen om hvilke utfordringer fiskerinæringen står ovenfor når det gjelder å følge regelverket i praksis. Ved å delta bidrar du til...
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da har dommerne gjennomført nok en kåring av de beste firma sine produkt i kategoriene kaldrøkt laks og åpen klasse. Vi gratulerer alle vinnerne. KLASSE KALDRØKT LAKS 5.3.2024 FIRMA PRODUKT PLASSERING Mikals Laks AS Einerøkt laks 1. Reinhartsen AS Kald Røkt Laks 2....
Akvakulturnæringa på Vestlandet – frå «Raudt til Grønt»
Det blir åpent møte om rapporten fra "Rødt til Grønt" som er utarbeidet av HI, VI, UIS på oppdrag fra Vestland fylkeskommune. Tid: Torsdag 18. april kl. 15:00 - 17:30 (kaffi og noko å bita i frå kl. 15:00, møtestart kl. 15:30) Stad: Radisson Blu Royal Hotel...
Dagens vinnere i NM i Sjømat
Da er NM i Sjømat over for denne gang, og våre 5 dommere har smakt seg gjennom over 100 ulike produkt. Sjømatbedriftene er som arrangør stolt over all den fantastiske sjømaten som de mange selskap har levert til bedømming. Vi gratulerer dagens vinnere, og takker alle...
Ta kontakt
Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring
Få nyhetsbrev
Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.