fbpx

Rundt 18 millioner liter urenset kloakk lakk ut i Oslofjorden

logo Regjeringen

BILDE: Bildet er fra et annet sted i landet. Hentet fra: Norwegian Seafood Council. Fotograf: Johan Wildhagen.

Pressemelding | Tekst: Sjømatbedriftene
Dato: 21.05.2021

 

Sjømatbedriftene finner det svært beklagelig at det for kort tid siden ble konstatert at rundt 18 millioner liter urenset kloakk lakk ut i Oslofjorden som følge av strømsvikt på renseanlegg. Utslippet varte i nesten ni timer og bare en omdirigering av avløpsstrømmene utløste at utslippet ikke ble mangedoblet i løpet av disse timene.

Oslofjorden har over lengre tid vært i søkelyset og har fått diagnosen syk fjord. Det er vurdert innført en rekke begrensninger på yrkesfiske i Oslofjorden, flere yrkesfiskere frykter for sin fremtid og deres tradisjonelle yrkesutøving I tilknytning til dem, har industrien på land som er helt avhengig av hver enkelt for å holde driften i gang.

Terskelfjord
Området rundt Oslofjorden er det desidert mest befolkede området i vårt land, Sjømatbedriftene frykter lignende situasjoner kan oppstå andre steder og finner det svært beklagelig at det har oppstått i et område hvor fiskeriene allerede opplever press fra andre hold. Kloakkutslipp medfører økte nivåer av næringssalter, særlig i fjordsystemer som Oslofjorden hvilket er en terskelfjord, er dette utfordrende. I terskelfjorder er ikke vannutskiftingen like hyppig.

Myndighetene må komme på banen

Her må myndighetene komme på banen – det må stilles sterkere og klarere krav til sikkerhetsløsninger som skal tre inn når systemer svikter. Det er bekymringsverdig at slike situasjoner kan oppstå, særlig gitt slik den nå utspiller seg i Oslofjorden. Det er viktig å få på plass gode rutiner og sikkerhetsløsninger for å forhindre slike utslipp i fremtiden – særlig i Oslofjorden, men også ellers i det langstrakte land.

Det er ikke lenger slik at det som er ute av syne er ute av sinn og best mulig forutsetninger må legges til grunn for Norges viktigste fremtidsnæring. Vi må fokusere mer på ivaretakelsen av forutsetningen for at vi kan fortsette å høste av ressursene våre. Havet og fjordene våre. Vi må jobbe for å unngå at fiskerinæringen må vike som følge av menneskelig inngripen i naturen.

Har du spørsmål knyttet til dette?

mali@sjomatbedriftene.no
+47 414 28 587

Mai Myren

Arrangement- og kommunikasjonsansvarlig, Sjømatbedriftene

Andre aktuelle saker

Skandia Cup: Sjømat hører hjemme på idrettsarenaen

Skandia Cup: Sjømat hører hjemme på idrettsarenaen

Foto: Stian Engh-Halstvedt.Sjømatbedriftene var i helga til stede under Skandia Cup i Trondheim for å dele ut gratis fiskeburgere til barna. Tiltaket ble en stor suksess, og viser at sjømat hører hjemme på idrettsarenaen.Tiltaket ble satt i gang igjennom et samarbeid...

les mer
Mattilsynet: Skjema- og eksporttjenester er ustabile

Mattilsynet: Skjema- og eksporttjenester er ustabile

Mattilsynet skriver på sin hjemmeside at de opplever at deres skjematjenester er ustabile som følge av utfordringer hos Altinn.Jobbes med saken Altinn skriver følgende på sine sider: "Målrettede tjenestenektangrep mot norske nettløsninger har siden natt til onsdag...

les mer
Uttakskonkurranser NM i Sjømathandel 2022: Se bildene!

Uttakskonkurranser NM i Sjømathandel 2022: Se bildene!

Foto: Sjømatbedriftene.Sjømatbedriftene arrangerte sammen med våre samarbeidspartnere KOM (Opplæringskontoret for salgs- og matbransjen), Coop Mega, Meny, Norsk Villfisk og Domstein denne uka uttakskonkurranser for NM i Sjømathandel 2022. Her finner du noen glimt av...

les mer
NM i Sjømathandel: Åtte videre til finalen

NM i Sjømathandel: Åtte videre til finalen

PÅ BILDET: Malin Lindal Olaussen fra Meny Røa fikk flest poeng i uttakskonkurransen for NM i Sjømathandel 2022. Foto: Sjømatbedriftene.Sjømatbedriftene arrangerte uttakskonkurranser for NM i Sjømathandel 15. og 16. Juni. Åtte gikk videre til finalen som avholdes under...

les mer

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.