fbpx

Lingalaks klarte kravet til unntaksvekst på samtlige lokaliteter

27.10. 2023

Laksemerder

Foto: Lingalaks

Ved hjelp av forebyggende lusetiltak og dedikert innsats fra de ansatte, får Lingalaks muligheten til å øke produksjonen på alle lokaliteter.

 

Nærings- og fiskeridepartementet åpner i produksjonsområdeforskriften for at aktører som oppfyller kriteriene og derfor påvirker miljøet i vesentlig mindre grad enn andre, skal kunne få tilbud om økt produksjonskapasitet uavhengig av status i produksjonsområdet der lokaliteten befinner seg.

Kyst.no skrev torsdag om hvilke oppdrettere som får muligheten til å øke produksjonskapasiteten, etter at Mattilsynet har ferdigbehandlet 100 søknader om unntaksvekst.

Et av selskapene som virkelig skiller seg ut på listen er Lingalaks, som har oppnådd kravet på alle lokaliteter. Selskapet har 10 tillatelser og hadde en totalproduksjon på vel 14 000 tonn laks i 2022. Omsetningen var på vel 1 milliard.

– Betyr mye

Nina Møgster, daglig leder i Lingalaks forteller til Kyst.no at Lingalaks er svært tilfreds og stolt over at de har oppfylt kravene til unntaksvekst på alle lokaliteter for siste periode.

– Vi har klart kravene på enkelte av våre lokaliteter tidligere, men dette er første gang vi har klart det for hele produksjonen vår. Dette er en stor milepæl, sier hun fornøyd.

For en mellomstor aktør som Lingalaks sier hun det betyr mye å kunne beholde produksjonskapasiteten de har og samtidig få muligheten til å vokse videre.

– Like viktig som muligheten til å kjøpe vekst, er muligheten til å beskytte oss mot nedtrekk dersom områdene vi opererer i skulle bli røde i neste vurdering av Trafikklysmodellen, forteller hun.

Forebyggende tiltak

Møgster forklarer at godkjenningen de nå har fått fra Mattilsynet, er en forhåndskvalifisering som gjør at de ved neste auksjon får anledning til å kjøpe vekst til fastpris.

– Hva har dere gjort for å sørge for vesentlig mindre påvirkning enn andre selskaper i området?

– Det gjør seg ikke selv å oppnå dette. Hele driftsopplegget i Lingalaks er tilpasset at vi raskt og effektivt kan gjennomføre behandling dersom lusetallene våre skulle stige. Vi benytter også forebyggende tiltak som luseskjørt og rensefisk, noe vi har hatt god nytte av.

Administrerende direktør i Sjømatbedrfitene Robert H. Eriksson gratulerer Lingalaks og sier de skal være stolt over at de har oppfylt kravene til unntaksvekst på samtlige lokaliteter.  Dette er ikke kommet av seg selv, og Lingalaks har gjennom både drift og planlegging vist at det går an å produsere laks med lav påvirkning av miljøet.

Les om saken også her
https://www.kyst.no/dodelighet-lingalaks-lus/lingalaks-klarte-kravet-til-unntaksvekst-pa-samtlige-lokaliteter/1585366

Ta kontakt

Boks 639 Sentrum, 7406 Trondheim
Tlf: +47 73 84 14 00
Besøksadresse:
Dronningens gate 7, 6. etasje
E-post: post@sjomatbedriftene.no
Personvernerklæring

Få nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev om du vil holde deg oppdatert på vår aktivitet og aktuelle saker for sjømatnæringa.